El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha acordat aquest divendres la llibertat sota fiança de tres milions d'euros, que han de ser dipositats en metàl·lic, per a Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol.

El fill gran de l'expresident està acusat pels delictes de blanqueig continuat de capitals, frau fiscal i falsedat documental, en el marc de la investigació sobre l'origen presumptament il·lícit del patrimoni de la família.

El jutge argumenta que la fiança "serviria per salvaguardar els rendiments del capital sostret al control d'Hisenda". El magistrat va tancar a la presó Jordi Pujol júnior davant les possibilitats que hi havia de destrucció de proves i moviments de capital. En la interlocutòria es matisa que quan es fixa una fiança es garanteix que "l'investigat no actuarà per ell mateix ni per mitjà d'altres persones físiques o jurídiques en altres jurisdiccions". 

De la Mata justifica l'alta fiança perquè es tracta d'una "instrucció complexa" i és proporcionada amb el que sembla ser "una possible estructura organitzativa" que fa referència a "un patrimoni investigat d'altres familars".

Jordi Pujol Ferrusola no podrà sortir de la presó fins que no pagui la fiança. 

Dos mesos a la presó

Pujol Ferrusola està des del passat 25 d'abril a la presó de Soto del Real (Comunitat de Madrid) per dos delictes relacionats amb la fiscalitat i el blanqueig de capitals. El fill gran dels Pujol hauria mogut fora d'Espanya pràcticament 30 milions d'euros després que hagués esclatat l'escàndol de blanqueig i contra la Hisenda Pública.

Segons el jutge, el fill gran de Jordi Pujol es va despatrimonialitzar quan va començar la investigació el 28 d'octubre del 2015 i va portar a Andorra 2.435.000 euros. A més va delegar en la seva filla tot l'entramat d'empreses que utilitzaven per blanquejar diners i va nomenar diversos testaferros que li van permetre disposar de comptes corrents a l'estranger com Mèxic, Estats Units, Paraguai, Argentina i Panamà.

Segons ha apuntat l'Audiència Nacional, la quantitat de tres milions "garanteix la prohibició que se li imposa de gestionar per si mateix o per persones físiques o jurídiques el seu patrimoni". La sala ordena que un cop es dipositi la fiança segueixin vigents les mesures cautelars que es van acordar contra Pujol Ferrusola amb anterioritat: la retenció del seu passaport i la impossibilitat de sortir d'Espanya.