El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata rastreja l'origen de 2 milions d'euros que al maig del 2013 Oleguer Pujol, el benjamí de l'expresident català, va treure d'Espanya a Holanda amb una operació de venda de participacions que van passar, sense justificació econòmica, de valer 1 euro a costar 1.345 euros.

El jutge que investiga la família Pujol sospita que Holanda és un dels països que va fer servir Oleguer Pujol per ocultar diners a la Hisenda espanyola i ara, en una acta, demana de nou informació sobre el fill petit de Jordi Pujol a aquest i quatre territoris més: Delaware (Estats Units), Guernsey (Regne Unit), Curaçao (una illa autònoma caribenya dels Països Baixos) i Portugal. Una de les operacions sospitoses que investiga De la Mata relacionada amb Holanda va ser la compravenda de participacions d'una societat, New Positively, creada el 2011 a València.

Segons explica el jutge en la interlocutòria, a la qual ha tingut accés Efe, Oleguer Pujol i el seu exsoci Luis Iglesias van adquirir a l'octubre del 2011 1.500 participacions de New Positively a través de la societat holandesa que compartien BMD Toussaintkade 48 Den Haag BV i a raó d'1 euro cadascuna, amb la qual cosa es van fer amb el 50% de la societat per 1.500 euros.

El 2012, New Positively va comprar tres locals a Mallorca llogats al seu torn a Mercadona i ho va fer usant préstecs bancaris. Un dia abans d'aquesta compra, Oleguer Pujol i el seu soci, usant BMD, van vendre 749 participacions a l'empresa a la qual se les havien comprat el 2011 i pel mateix preu (1 euro cadascuna). Dos mesos després de l'operació, Oleguer Pujol i el seu soci van comprar una altra vegada a la mateixa empresa 130 participacions per 130 euros.

Finalment, el 10 de maig del 2013 van fer una sèrie d'operacions que el jutge considera sospitoses: van comprar 620 accions per 620 euros (amb la qual cosa van tornar a tenir 1.500 accions, el 50%), i immediatament les van vendre a raó de 1.345 euros cadascuna, amb la qual cosa la seva societat holandesa va obtenir 2.028.327 euros. "El resultat és que més de 2.000.000 euros surten d'Espanya cap als Països Baixos sense que s'hagi trobat una raó econòmica que justifiqui l'increment de valor que es produeix en les participacions", conclou el jutge.

Moviments a Curaçao, Regne Unit i Portugal

Precisament en una illa autònoma dels Països Baixos, Curaçao, Oleguer Pujol va arribar a tenir 2,6 milions d'euros en un compte que va aflorar a la Hisenda espanyola el 2012, el mateix any en què es va registrar una altra operació sospitosa del fill de Jordi Pujol, aquesta vegada relacionada amb Guernsey (Regne Unit).

Es tracta de la venda per part de RBS Specialised Property Investments Limited (empresa del grup Royal Bank of Scotland) de l'11% de la societat de Guernsey Drago Real Estate Partners Limited a l'empresa d'Oleguer Pujol i Luis Iglesias Aegle International Limited, constituïda a Tórtora (Illes Verges britàniques).

Aquesta compra, que es va fer al juny del 2012, va costar al fill petit de Jordi Pujol i el seu soci 1,7 milions d'euros, quan, segons el magistrat, aquella participació de l'11% estava valorada en 32,3 milions d'euros d'acord amb els immobles que Drago tenia a Espanya i Portugal. El jutge es pregunta per què, "malgrat el seu indubtable valor", aquesta quota de l'empresa es va vendre "per un preu molt inferior" al benjamí dels Pujol.

En l'acte, De la Mata analitza altres operacions i finalment demana informació tant a aquests països com al Registre Civil, al qual li reclama el règim econòmic que té Oleguer Pujol amb la seva dona, Sonia Soms, i també al propi imputat, a qui sol·licita explicacions sobre 194.490 euros que va rebre d'una empresa en forma de préstec. A les autoritats de Guernsey, Curaçao, Regne Unit i Portugal els demana els moviments de possibles comptes de l'investigat i de les seves empreses en aquests territoris.