El president a l'exili, Carles Puigdemontaposta per no presentar un candidat alternatiu si inhabiliten el president de la Generalitat, Quim Torra. Així de clar ho ha assegurat aquest dijous en una entrevista a RAC1, on ha presentat el seu nou llibre que avui surt a la venda, La lluita a l'exili, la continuació de M'explico: de la investidura a l'exili.

Puigdemont considera que no s'haurien de convocar eleccions i ha aconsellat a Torra ,qui té la potestat de convocar els comicis, que esgoti la legislatura: "Torra ha de convocar eleccions quan ell cregui que és el millor moment pel país. Entenc que Torra hagi reforçat el Govern davant aquesta crisi. A mi m'agradaria que s'esgotés la legislatura i ho he dit sempre, però entenc que ara hi ha circumstàncies molt difícils, com la probable inhabilitació del president".

Sobre com s'ha d'afrontar aquesta possible inhabilitació, Puigdemont aposta per no presentar una altra persona a la presidència perquè, diu, seria la manera més efectiva no acatar una sentència "injusta". Tot i això, ha afirmat que la resposta hauria de ser unitària entre les forces independentistes. "No és impossible tenir una aliança estratègica entre l'independentisme. Però sí que som aliats. Ens hem de tractar com a aliats", ha assegurat en una clara referència a Esquerra Republicana.

En aquest sentit, Puigdemont ha evitat parlar sobre qui seria el candidat de Junts per Catalunya en cas d'eleccions: "A hores d'ara, tots estem descartats com a candidats, però és normal que em demanin que ho sigui perquè ja ho han fet altres vegades. Ara bé, l'important és que sigui un projecte coral que ultrapassi els lideratges personals".


Poca esperança en la taula de diàleg

Pel que fa a la possible represa de la taula de diàleg amb el govern espanyol, Carles Puigdemont s'ha mostrat desesperançat i ha posat en dubte la seva eficàcia per arribar a aconseguir la independència. "Els precedents no ajuden. Jo hagués preferit una taula de negociació i no una taula de diàleg. Considero que en aquesta taula no hi ha les condicions necessàries", ha explicat. D'aquesta manera, el president exiliat ha deixat en l'aire la participació de la seva formació, que vol fugir d'"escenificacions" i "política buida".

A més, Puigdemont ha criticat que cap membre del govern espanyol s'hagi posat en contacte amb ell d'ençà que en formen part. "Hi ha membres que en la seva condició prèvia a ser membres del govern van parlar amb mi i em van venir a veure i ara no ho fan. Per això, tinc molt poca esperança en el govern del PSOE i Podemos".

Davant aquest escenari, Puigdemont ha reivindicat de nou treballar per la unitat independentista: "M'hauria agradat veure unitat estratègica des del primer minut de la repressió. Estic d'acord que la política ha de mirar endavant, però no podem obviar que venim de molt lluny. La conyeta aquesta de dirigents d'Esquerra al Congrés de referir-se a Junts per Catalunya permanentment com 'Convergència' no és un senyal de respecte. No contribueix que hi hagi un clima d'entesa".