El president Carles Puigdemont ha avisat, coincidint amb la Diada de Catalunya, que la taula de diàleg amb el govern espanyol és paper mullat si no asseguren un referèndum. Com a president del Consell per la República ha reiterat el missatge dirigit al govern espanyol de Pedro Sánchez: "Cal que la negociació amb l'Estat parteixi del dret a l'autodeterminació i respecti els drets polítics, a banda d'una mediació independent". A més, considera que "mentre el debat derivat del referèndum no s'hagi materialitzat (...) es continuaran donant les condicions per lluitar per la independència". I titlla de "règim autoritari" l'estat espanyol, amb qui considera que no es pot pactar. Per tot plegat, conclou: "Per salvar la democràcia, s'ha de confrontar".

Compara les eleccions amb un referèndum

Puigdemont ha donat les primeres línies de com enfocarà les properes eleccions catalanes. I ha assegurat en un vídeo del Consell per la República que "qualsevol elecció al Parlament tindrà caràcter refrendari" si no es "materialitza plenament el mandat" de l'1-O. L'ara eurodiputat ha instat l'independentisme a "preparar-se" per afrontar la "confrontació inevitable" amb l'Estat i ha fet una crida a aprofitar el que considera que és un moment de debilitat de l'Estat. "La situació de crisi institucional a l'Estat és greu".

Matís sobre el diàleg

En el context de crisi econòmica, social i sanitària derivat del coronavirus, Puigdemont admet que toca celebrar la Diada d'aquest 11 de setembre d'una "manera atípica", però ho fa compatible amb continuar lluitant per la independència: "Volem manifestar la nostra solidaritat a tots els afectats i que heu patit la pèrdua d'un ésser estimat. Cal reforçar els serveis públics, que són les bases essencials de la futura República Catalana". La manca d'autonomia plena i l'empresonament o l'exili fan que, segons Puigdemont, el poble català es converteixi en una "minoria nacional sotmesa a un autoritarisme ferotge". Per això, la taula de diàleg plana en bona part del seu discurs: "El diàleg no pot emmascarar la repressió i una mesa no significa ja que el conflicte estigui resolt". 

En la línia de la taula de diàleg i la crítica cap a l'esterilitat d'aquesta, accentuada amb la irrupció de la pandèmia del coronavirus, també va anar el líder d'Esquerra Oriol Junqueras. En una carta publicada ahir al diari portuguès Público, Junqueras lamentava que "amb PSOE i Podemos no havia canviat res" i reclamava la internacionalització del conflicte. De moment, els interessos continuen anant per dues bandes paral·leles i precisament el president espanyol Pedro Sánchez ha confirmat que està en marxa una segona reunió, però a la banda de l'executiu estatal, els independentistes només hi trobaran "el retrobament en comptes d'autodeterminació", com va puntualitzar al Senat.

El missatge de Puigdemont, publicat com a president del Consell per la República, reforça la voluntat de la majoria independentista adscrita a aquesta organització i ha fet una crida a la "voluntat de superació, la perseverança i reforçar la unitat estratègica de tothom pel dret a l'autodeterminació". A més, també ha tingut un record per a dues institucions ben oposades.

Recorda els Borbons

D'una banda, les Nacions Unides, on Puigdemont ha puntualitzat que es té en compte "el dret a l'autodeterminació i l'estat independent com a dret a ser reconegut per un poble". De l'altra, la monarquia espanyola: ha defugit dels actuals Borbons, Joan Carles I i Felip VI, per retrocedir fins a Felip V.  Coincidint amb una festivitat històrica que rememora un passat tràgic, Puigdemont recorda la seva figura com el primer monarca hispànic de la dinastia borbònica (1700-1746) que va portar la Guerra de Successió. Una guerra on, cal recordar, la brutalitat que van esmerçar els comandaments de Felip V a Catalunya, durant i després del conflicte, no era més que la manifestació d’una cursa desbocada per acreditar mèrits militars.