"El compromís de diàleg és indeleble". Davant del Senat, Pedro Sánchez ha insistit una vegada i una altra que vol reunir la taula entre l'Estat i la Generalitat. Així ho ha traslladat als dos socis del Govern, sense donar importància a quin sigui l'ordre del dia. "Ja sé que vostès defensaran el dret a l'autodeterminació i l'amnistia; nosaltres, l'agenda del retrobament", ha respost a ERC. "Allò intel·ligent és dialogar, dialogar i dialogar", ha replicat a JxCat, referint-se a la "confrontació intel·ligent" encunyada per Carles Puigdemont. A tots els ha convidat a participar de la negociació dels pressupostos de l'Estat, que era la vertadera missió de la compareixença.

Ja durant la seva intervenció inicial, sent conscient que apareixeria en la rèplica posterior dels portaveus, el president del govern espanyol s’ha referit al conflicte polític català. El dirigent socialista ha expressat el seu compromís per a “resoldre” el conflicte “per vies polítiques”, per complex que sigui. “El compromís és indeleble”, ha assegurat. De la mateixa manera, també s’ha compromès a “renovar els acords del finançament autonòmic”.

Després s’hi ha referit en el torn de rèplica. A Mirella Cortés (ERC) li ha posat damunt la taula “l’agenda del retrobament”, perquè creuen que “dins la Constitució podem trobar una solució dialogada al conflicte”. En qualsevol cas, ha garantit que el govern espanyol “no serà el problema” en aquesta reunió de la taula de diàleg, sinó que podria ser més aviat l’ambient “preelectoral” a Catalunya i les “decisions que puguin prendre altres actors”, en referència al president Torra. Ha instat els republicans a deslligar els pressupostos de la taula i a remar junts per fer “polítiques progressistes”.

"Estarem allà, treballant apostant pel diàleg i provant de trobar una solució per tancar les fissures emocionals que han viscut no només els independentistes, sinó també la part que no és independentista a Catalunya", ha defensat Sánchez. Ha dit als independentistes que facin el mateix i convoquin la taula de partits del Parlament.

El president espanyol ha dirigit el mateix missatge a Josep Lluis Cleries, de JxCat, a qui ha reiterat el seu “compromís” de dialogar. “Parlem, però posant clares les prioritats. Ara la prioritat de qualsevol ciutadà de Catalunya, voti el que voti, és fer front a aquesta emergència”, ha afirmat Sánchez. I ha ironitzat: “Si parlen ara de confrontació intel·ligent, és que abans no ho va ser? Van bé: no ho va ser. Allò intel·ligent és dialogar, dialogar i dialogar”.

Pressupostos "sense exclusions"

Pablo Iglesias no surt del seu discurs: avui ha insistit que cal buscar els pressupostos amb la majoria de la investidura. Però Pedro Sánchez tampoc no ho fa: tots els grups han de participar dels nous comptes públics. En la seva compareixença al Senat aquest dimarts, amb la presència del vicepresident segon, el president espanyol ha fet girar la seva intervenció al voltant de la idea d’unitat. “La nostra proposta és aconseguir el màxim suport possible sense exclusions. No sobra ningú”, ha defensat el dirigent socialista.

Amb motiu de l’inici del nou curs polític, Pedro Sánchez ha comparegut reclamar que tothom pugi al carro. La seva idea central: “Només la unitat ens aportarà l’altura necessària pel problema que tenim”. Els nous pressupostos, ha sostingut, han de ser “progressistes, de país i amb el major suport possible”. I ha insistit: “Com més base parlamentària i social, més ràpida i poderosa serà la recuperació”. Ha dit que tot el govern rema en aquesta direcció.

sanchez iglesias senat EFE

El vicepresident segon Pablo Iglesias i el president Pedro Sánchez durant la compareixença al Senat (EFE)

Sánchez s’ha dirigit especialment al PP, per la seva negativa a negociar els pressupostos. També ha retret a la formació de Pablo Casado que no vulgui renovar els òrgans constitucionals amb mandat caducat, com el Consell General del Poder Judicial o el Tribunal Constitucional. “És un bloqueig al país”, ha carregat el mandatari. “No és democràtic perquè no accepta els resultats electorals”, ha reblat.

S’estavella de nou contra el PP

Sánchez ha tornat a estavellar-se contra el mur de Gènova. El cap de files del PP al Senat, Javier Maroto, ha retret que reclami el seu suport “perquè sí”. I ha deixat clar que no participaran de la renovació dels òrgans judicials mentre Unidas Podemos estigui en l’equació, “un partit que ataca el poder judicial”. Maroto també ha qualificat com a “molt greu” que l’executiu vulgui convocar una segona reunió de la “taula de ruptura” com a contrapartida a l’independentisme.

 

ERC avisa: no amb Cs

En la seva rèplica, la portaveu d’ERC, Mirella Cortés, s’ha mostrat disposada a participar de la negociació dels pressupostos. Però ha enviat dues advertències. En primer lloc, que cal complir amb els compromisos d’investidura. En segon lloc, ha recordat que “ERC reclama polítiques socials i transformadores, i això és impossible amb Ciutadans”. La senadora republicana ha denunciat que el PSOE hagi “permès” que el “rei emèrit corrupte” hagi pogut “fugir amb el botí”. També ha retret que “encobreixin ministres franquistes i empresonin verdaders demòcrates”.

JxCat: la taula no pot ser una "escenificació"

Per la seva part, el portaveu de JxCat, Josep Lluís Cleries, ha avisat Sánchez que no importa tant la data de la taula de diàleg com l'ordre del dia, el contingut. La taula entre l'Estat i la Generalitat, ha assegurat, no pot ser "una escenificació" ni "una taula de mercadeig de vot". "Només té sentit si és per a trobar una solució política", ha defensat. I ha exposat al president espanyol un memorial de greuges, des de la presó i l'exili fins a l'espionatge a dirigents independentistes, passant per l'"ocultació de la veritat" sobre els atemptats del 17-A. “Aquest és el seu estat de dret? Això no és justícia, és venjança”, ha afirmat. Li ha replicat que la "confrontació no intel·ligent" va ser la repressió policial de l'1-O.