El president Carles Puigdemont tornarà a Neumünster coincidint amb el primer aniversari de la seva detenció a Alemanya, segons ha pogut saber l'ACN. El 130è president de la Generalitat, que va ser detingut el 25 de març de 2018 a Schleswig-Holstein mentre anava en cotxe cap a Brussel·les des de Finlàndia, farà una roda de premsa davant de la presó de Neumünster dilluns. L'acompanyaran els seus advocats, Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas.

Carles Puigdemont sortida preso / ACN

Carles Puigdemont a la sortida de la presó el 6 d'abril de 2018

Puigdemont arribarà a la ciutat alemanya diumenge, quan participarà en un sopar per agrair a la comunitat catalana de la zona el seu suport durant el seu empresonament.

Fa un any, el 3 d'abril, l'ANC-Deutschland i l'ANC-Hamburg van organitzar un sopar amb l'entorn més pròxim de Puigdemont i la comunitat catalana, i la intenció de l'expresident és reproduir-lo diumenge per donar-los les gràcies.

En aquella ocasió la trobada va comptar amb la participació del vicepresident Josep Costa; la dona de Puigdemont, Marcela Topor, i el seu amic i ara candidat al Senat, Josep Maria Matamala, com també representants de la comunitat catalana a Alemanya.

Detingut el 25 de març del 2018

Puigdemont va ser detingut per la policia alemanya el 25 de març del 2018 mentre tornava en cotxe des de Finlàndia. Amb ell hi anava el seu amic Josep Maria Matamala i el seu actual cap d'oficina i assessor, Josep-Lluís Alay, juntament amb dos Mossos d'Esquadra.

L'Audiència Nacional va ordenar al gener reobrir la causa contra Matamala, Alay i els dos mossos per un presumpte delicte d'encobriment, tot i que un jutge ja n'havia dictaminat el sobreseïment.

Puigdemont va entrar a la presó de Neumünster el 25 de març del 2018 i en va sortir el 6 d'abril, després de 12 nits tancat. La justícia de Schleswig-Holstein, després d'analitzar l'euroordre emesa pel Suprem espanyol contra Puigdemont, va rebutjar entregar-lo pel delicte de rebel·lió. El jutge Llarena va acabar retirant la petició a mitjans de juliol perquè no el va voler extradir només per possible malversació.

El 28 de juliol, quatre mesos després de la detenció, Puigdemont va tornar a Brussel·les.