La policia alemanya ha retingut Carles Puigdemont quan el president travessava la frontera en cotxe des de Dinamarca rumb a Bèlgica, país en el qual té fixada la seva residència, en aplicació de l'euroordre detenció i l'ordre internacional de cerca i captura cursades pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Segons ha informat Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Puigdemont, el president roman retingut per la policia d'Alemanya, a l'espera que es practiquin les "comprovacions" oportunes en relació amb l'ordre de detenció que té pendent. També així ho han confirmat fonts del seu partit, JxCat.

Els agents han interceptat Puigdemont poc abans de les dotze del migdia, quan acabava de creuar en vehicle la frontera alemanya des de Dinamarca per una carretera en direcció a Hamburg, des d'on tenia la intenció de tornar a Bèlgica i "posar-se a disposició" de les autoritats d'aquest país.  

La detenció no s'ha produït just al pas fronterer, sinó que ja ha estat en territori alemany, prop de la frontera. 

Segons ha afegit Alonso-Cuevillas en declaracions a l'agència EFE, la defensa de Puigdemont -que té un altre advocat que el representa davant la justícia belga- està posant-se en contacte amb advocats alemanys per organitzar l'assistència jurídica de l'expresident català amb vista a l'ordre de detenció a la qual s'enfronta.

Encara no està clar si la policia alemanya tramitarà l'euroordre de detenció o bé si el deixaran continuar fins a Bèlgica perquè es tramiti allà, segons ha explicat més tard el lletrat a l'ACN. "Estem a l'expectativa a veure què passa", ha dit, que també ha explicat que havia pogut parlar amb Puigdemont per telèfon i que li havia explicat que estava rebent un bon tracte per part de la policia alemanya.

En cas de no poder retornar a Bèlgica, les autoritats alemanyes haurien de revisar els delictes pel que el Suprem el vol processar, que son rebel·lió i malversació, i veure si tenen equivalent el traslladen a Madrid. En cas de tenir-los, l'entrega a Espanya és automàtica. Segons el codi penal del país, aquest delicte només s'aplicaria en casos en què s'hagués actuat amb violència.

Viatge a Suïssa i Finlàndia

Puigdemont va viatjar a Finlàndia el passat dijous, després d'un viatge de cinc dies a Suïssa, on va participar en conferències i va mantenir reunions amb polítics del país. 

La nit del mateix divendres, Carles Puigdemont -que tenia uns bitllets d'avió per tornar a Brussel·les per aquest diumenge a la tarda- va abandonar Finlàndia rumb a Bèlgica, segons va confirmar el diputat finlandès Mikko Kärnä, un dels seus amfitrions al país nòrdic. Al llarg del dia, les autoritats finlandeses van estar buscant-lo sense èxit, pel que van vigilar tots els ports i aeroports del país.

El president, que portava cinc mesos a l'exili a Bèlgica, estava tornant a la seva residència de Waterloo quan ha estat interceptat i retingut per la policia alemanya. Puigdemont tenia prevista contactar amb les autoritats belgues en tornar al país, segons el seu advocat.

La retenció del president arriba després que el passat divendres Pablo Llarena tornés a reactivar l'euroordre de detenció i dictés també una ordre internacional de cerca i captura, permetent que qualsevol policia el retingués. Llarena també va ordenar la detenció de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i dels consellers Antoni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí, després de processar-los per delictes de rebel·lió i malversació.