Coincidint amb la publicació del llibre M'explico (La Campana), el president a l'exili, Carles Puigdemont, també ha fet públic un missatge inèdit gravat l'octubre del 2017, el qual es va enregistrar per si era detingut per l'estat espanyol.

"L'aparell de l'Estat en el seu conjunt intenta impedir que tots nosaltres puguem decidir lliurement el nostre futur. Entre les accions de repressió contra el conjunt de la població i les institucions del nostre país s'inclou la meva detenció, que ha vingut precedida d'una escalada de tensió perfectament intencionada per part de l'Estat", denuncia.

 

"En previsió que l'aparell de l'Estat decidís assumir una decisió tan irresponsable i insensata, però alhora previsible, vaig decidir enregistrar aquest missatge públic perquè fos difós a través de tots els canals disponibles amb la intenció que arribi a totes les persones de bé, per tal que fora i dins de Catalunya ens ajudin a contenir i revertir la greu reversió democràtica que s'està produint en aquesta part de la Unió Europea", explica.

Puigdemont adverteix que la seva detenció no servirà "per esborrar el conflicte polític que es viu entre l'estat espanyol i Catalunya". "Al contrari", afegeix, "contribuirà a agreujar-lo". "En detenir-me, l'Estat atempta contra la sobirania del poble català que es va expressar de manera nítida el 27 de setembre del 2015, i contra el Parlament que en va resultar, que en dues ocasions m'ha ratificat la seva confiança", denuncia. 

Rebuig de la violència

Conscient de la importància de la seva detenció, Puigdemont va voler adreçar alguns missatges clau a la ciutadania. "Els responsables d'aquesta decisió han de saber que, per més represàlies que puguin exercir, el poble de Catalunya sempre posa les coses al seu lloc. Si estic detingut és perquè l'Estat no vol que Catalunya sigui governada per vosaltres ni els compromisos que vam adquirir. Voldrà dir que els importa menys la democràcia que la unitat d'Espanya", constata.

"Davant d'això, faig una crida a mantenir la serenor i el rebuig a tota acció de violència que vulguin causar provocadors i oportunistes. La resposta només pot ser de pau, democràtica i profundament cívica. Ens sabem i hem demostrat que som un poble que sap fer servir aquestes eines amb una gran eficàcia", reivindica. 

Els valors europeus, amenaçats

Els valors fundacionals d'Europa estan avui amenaçats per l'actitud autoritària i contrària al dret internacional que ha adoptat el govern espanyol per impedir als catalans el seu dret a decidir lliurement el seu futur. Aquests drets es veuen protegits en la Carta Europea dels Drets Fonamentals que des de la seva proclamació és d'obligat compliment per l'estat espanyol.

Segueix en directe el judici als exmembres de la Mesa del Parlament