L'envestida del ministre d'Exteriors, Sergei Lavrov, contra el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, aquest matí a Moscou ha aparegut unes hores més tard al míting de JxCat a Figueres. "Em sap greu Josep Borrell, però cada vegada que vagis pel món intentant donar lliçons, hi haurà algú que es recordarà del que el teu govern, el teu partit polític i tu heu fet", ha advertit el cap de llista de JxCat, Carles Puigdemont.

El president de JxCat es referia a la situació que s'ha produït en el marc d'una roda de premsa conjunta quan en resposta a les crides de Borrell a alliberar el líder opositor Aleixei Navalni, el ministre d'Exteriors rus ha denunciat els casos d'abusos policials viscuts recentment a Europa i als Estats Units i s'ha referit a la situació dels presos polítics catalans

Puigdemont ha advertit a Borrell que sempre algú li recordarà que van pegar "persones innocent, pacífiques, gent gran i joves, que només volien votar", que han destituït un govern elegit democràticament, han convocat "eleccions a conveniència", han empresonat líders polítics i estan perseguint "milers de ciutadans que només volien votar". "Cada vegada que vagis pel món intentant donar lliçons en nom de la UE et trobaràs algú t'ho recordarà", ha insistit.

"La vergonya més gran"

Pel cap de llista de Junts, "Josep Borrell acaba de passar una de les vergonyes més grans que un diplomàtic pugui passar i ha fet passar vergonya a la UE, quan ha pretès donar lliçons als altres". "El trist és que tindrem les conseqüències al projecte de la UE, l'espai més gran que hi ha al món de democràcia i de drets", ha assegurat tot i denunciar que Espanya se situa al nivell d'estats que no són de la UE que violen drets fonamentals.

Resseguint el fil d'aquesta qüestió, ha atribuït la crida del candidat del PSC, Salvador Illa, a passar pàgina del procés a què no els agrada tot el que ha passat. "Allò anava de democràcia. I heu vist que quan senten la paraula democràcia és com els alls amb vampirs", ha ironitzat abans d'acabar la seva intervenció fent una crida a aconseguir una "triple victòria" el 14-F, de l'independentisme, amb més del 50% dels vots i amb JxCat en primer lloc.

Borràs, contra Calvo

La presidenciable de Junts, Laura Borràs, ha protagonitzat també una intervenció contundent, en aquest cas carregant contra la vicepresidenta Carmen Calvo que ha responsabilitzant l'independentisme d'haver descuidat les dones a Catalunya i haver avantposat el procés a problemàtiques com la violència masclista o la prostitució.  

"Miri si som feministes que estem treballant perquè una dona sigui presidenta de la Generalitat per primera vegada. La millor política d'igualtat és aconseguir una presidenta de la Generalitat", ha replicat Borràs que, igual com havia fet moments abans la cap de llista per Girona, Gemma Geis, ha acusat Calvo de "banalitzar la lluita contra la violència masclista" i fer-ho amb "declaracions electoralistes i buides".

Suport de la ultradreta

Borràs ha aprofitat l'acusació de "trasnochadas" que la vicepresidenta del Govern espanyol ha dedicat a les idees independentistes, per replicat que el que de debò és "trasnochado" i "amb olor de naftalina" és recórrer als vots dels feixistes per tirar endavant iniciatives al Congrés, com ha fet Pedro Sánchez dos cops la darrera setmana, o tenir un candidat a la Generalitat que encara no ha rebutjat els vots que li ha ofert Vox per ser investit.

També les acusacions socialistes en el sentit que el Govern ha usat TV3 com instrument d'agitació independentista han tingut la seva rèplica. Ha acusat el candidat socialista, Salvador Illa, de voler "posar les grapes" a TV3 perquè deixi de ser la televisió més vista. Borràs ha anunciat que demanarà la reobertura de la delegació de Perpinyà, a més de reforçar les delegacions del País Valencià i les Illes "perquè el nostre marc lingüístic és el dels Països Catalans".

Puigdemont JxCat Figueres / Julio Díaz

Carles Puigdemont durant la intervenció per videoconferència al míting de Figueres / Julio Díaz

Enfront les acusacions d'utilitzar els mitjans públics, ha acusat els socialistes d'utilitzar el CIS, que ahir va publicar una segona enquesta sobre les eleccions, per demostrar que l'efecte Illa no es desinfla. "Ja està bé senyor Illa de fer servir el CIS per fer-li vestits a mida. Que aquesta gent ens parli d'agitació i propaganda fa una mica de vergonya aliena", ha reblat.

Les crítiques per la proximitat a la ultradreta també han anat dirigides al comuns. Borràs ha retret el suport de Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona, assegurat que ella d'aquest regidor només rep querelles. "Avui he sabut per la premsa que Manuel Valls s'ha querellat contra mi per haver-li recordat els fets pels quals va ser condemnat pel Tribunal Europeu de Drets Humans. Posi les querelles que vulgui que no em callarà el que és una realitat: vostè va deportar persones".

A la imatge principal, Laura Borràs durant la intervenció al míting de Figueres / Julio Díaz