Els candidats a les eleccions del 14 febrer a Catalunya han polemitzat aquest dimecres per la decisió del fins ara ministre de Sanitat i actual candidat del PSC la presidència, Salvador Illa, de no voler-se fer la prova PCR per detectar la Covid abans de participar al debat electoral de TV3 de la passada nit. El socialista va ser l'únic dels seus 9 companys que no va voler fer-se el test, segons explica, perquè "el protocol sanitàri no contempla fer proves en aquests casos, ja que no presenta símptomes ni ha estat en contacte amb cap positiu". 

Davant això, Illa ha rebut una allau de crítiques tant per la dreta com per l'esquerra, que titllen d'"irresponsable" l'actuació de l'exministre. El candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha explicat que la resta de candidats van anar al debat sense saber que el candidat socialista no s'havia fet el test del coronavirus i li ha demanat que en els pròxims actes prengui les mesures sanitàries que calguin. "Es va arribar a un acord per dotar de més seguretat sanitària el debat, més enllà dels protocols. Per què no ho ha fet?", ha qüestionat en un acte d'ERC aquest migdia.

Tant Aragonès com Elsa Artadi, de Junts, s'han qüestionat si Illa "té alguna cosa a amagar". "No sabem si està en mode negacionista o té alguna cosa a amagar. Ens sembla inaudit que algú que ha estat ministre prengui aquesta decisió", ha lamentat la regidora per Barcelona. En aquesta mateixa línia, s'ha pronunciat la candidata de la formació, Laura Borràs, que ha afirmat que, després de quedar "manifesta la seva incompetència" com a ministre de Sanitat, ara demostra "la seva irresponsabilitat" per no complir els protocols de TV3.

Més crítiques

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha titllat Illa d'"irresponsable" i ha dit que per a ningú va ser "agradable" fer-se la prova, ja que un resultat positiu podia significar haver de quedar en quarantena i alterar els plans de campanya. Malgrat això, segons ha explicat, Fernández es va fer la prova "per responsabilitat", ja que els polítics han de donar "exemple". També la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha acusat Illa d'"irresponsabilitat" per negar-se a fer-se la prova PCR, en lloc de mostrar "exemplaritat".



Per la seva banda, la candidata del PDeCAT a la Generalitat, Àngels Chacón, ha reclamat a Illa que es faci un test "per saber si té Covid o no": "No es pot jugar amb la vida, amb la seguretat de les persones per electoralisme", ha assenyalat. I la candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha lamentat la “irresponsabilitat” i el “mal exemple” d'Illa, una “actitud deplorable” que segons el seu parer demostra que “no està a l'altura” d'algú que es postula per presidir la Generalitat.

Davant les crítiques des d'altres candidatures, la viceprimera secretària del PSC i número dos en la llista d'Illa, Eva Granados, ha sortit al pas a Twitter: "Davant la polèmica, Salvador Illa es fa les PCR que indiquen els protocols sanitaris, ni una més. Tv3 i aquells que es van testar haurien d'explicar els motius per saltar-se les indicacions del doctor Argimon".