El candidat del PSC, Salvador Illa, s'ha vist acorralat pels dos principals candidats de l'independentisme, Pere Aragonès i Laura Borràs, a causa de la repressió de l'Estat contra l'independentisme i la gestió del govern espanyol en la pandèmia de la Covid-19, durant el debat de TV3 que s'ha emès aquest dimarts a la nit amb motiu de les eleccions del 14-F.

Aragonès ha reivindicat que "el retrobament que necessita aquest país és la llibertat dels presos polítics" i ha criticat que Illa vulgui "passar pàgina" sense resoldre el conflicte. "Molts defensem que aquest conflicte s'ha de resoldre amb un referèndum i l'amnistia. Per això emplaço els partits que pensen igual, perquè això ho hem de construir junts", ha dit en referència a la proposta de fer un Govern amb JxCat, comuns, la CUP i el PDeCAT.

Borràs, per la seva banda ha rebutjat passar pàgina i ha advertit que "la paraula rendició no és al nostre diccionari, ni al dels presos, ni al dels exiliats ni als que pateixen la repressió". La presidenciable de JxCat també ha criticat que la taula de diàleg només s'ha reunit un cop "per fer la foto". 

Els candidats d'ERC i JxCat han respost d'aquesta manera la consigna del socialista que demanava "passar pàgina d'aquests anys amb respecte". Durant la seva intervenció s'ha encarat amb la candidata de la CUP, Dolors Sabater, a qui li ha retret que li digués cínic: "Amb quin dret em diu cínic?". Illa ha afegit que està a favor del diàleg "sempre dins de la llei", i ho ha utilitzat per defensar-se de les crítiques del líder del PP, Alejandro Fernández, i del de Vox, Ignacio Garriga. A més, ha vaticinat que l'independentisme "no ho tornarà a fer" perquè no té dret "ni força".

Sabater també s'ha mostrat dura amb la proposta d'Illa, a qui ha acusat de "voler exterminar el pensament independentista" i l'ha fet responsable de la repressió de l'Estat contra l'independentisme. La líder cupaire també ha aprofitat per retreure a Aragonès el suport d'ERC al PSOE al Congrés dels Diputats.

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, també s'ha mostrat a favor de la llibertat dels presos, però ha apostat per una "república plurinacional", una reforma del finançament i el reconeixement de Catalunya com a nació. També ha qualificat la taula de diàleg d'"oportunitat històrica" per resoldre el conflicte i ha acusat JxCat de tenir a les llistes membres que "ens tracten de colons als que venim de fora".

Retrets entre Aragonès, Borràs i Chacón

En un moment concret del debat, Borràs ha reptat Aragonès a avançar si acceptarien els vots d'algun partit del 155, i el republicà li ha respost que qui governa amb el PSC a la Diputació de Barcelona és JxCat. "Van començar demanant unitat i han acabat molt sols", li ha etzibat.

La candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, ha retret a Borràs la proposta de reactivar la DUI i ha demanat posar en valor el projecte de la independència de Catalunya. "Els partits independentistes s'han de trobar per marcar un full de ruta clar i real", ha instat.

Batussa entre Vox, Cs i el PP

Un debat gairebé paral·lel és el que han protagonitzat els líders de Cs, Vox i el PP. Tant Carlos Carrizosa com Fernández han acusat Garriga de "populista" per voler acabar amb l'autonomia i, alhora, ser diputat. El líder de Vox també ha alertat sobre "la islamització de Catalunya" i el creixement de "la immigració il·legal", cosa que ha comportat fortes crítiques de la majoria de candidats. El president del PP l'ha acabat ridiculitzant recordant-li que "ni estem a les croades ni som cavallers templers".

Carrizosa, per la seva banda, ha volgut alliçonar el de Vox amb la seva trajectòria política: "Quan vostè estava al PP de Bárcenas, jo entrava a política per combatre els nacionalistes". El líder taronja també ha retret als independentistes que excloguin com a "poble de Catalunya" tots aquells que no van anar a votar l'1-O.

La pandèmia, al centre del debat

La pandèmia ha obert el debat d’aquest dimarts, amb més d’una hora i mitja de foc contra els candidats Jéssica Albiach i Salvador Illa per la gestió de la pandèmia de la Covid-19 del govern espanyol.

Borràs i Aragonès han anat de la mà en denunciar l’infrafinançament de Catalunya per enfrontar-se a la pandèmia. “Hem hagut de fer front a la pandèmia sense els recursos d’un Estat”, ha denunciat Borràs, assegurant que “els catalans no poden tenir l’estat espanyol al seu costat” amb el govern de socialistes i Podem. 

El candidat republicà s’ha sumat a les crítiques al centralisme en la gestió de la pandèmia, i ha demanat responsabilitats pels retards en els ERTO i els ajuts als sectors més afectats. L’objectiu d’aquestes crítiques ha sigut Albiach, com a representant de la formació lila al govern espanyol. Tot i que el Banc Central Europeu (BCE) ha constatat que Espanya és el país de l'Eurozona que menys ha gastat per fer front a la Covid, la candidata d’En Comú Podem s’ha mantingut inamovible defensant la ministra de Treball del seu partit, Yolanda Díaz, i ha demanat no “tirar-se els plats pel cap” entre els candidats, tot i que segons després ha atacat Aragonès per la seva responsabilitat en la gestió del Govern. 

La resta de partits també han centrat les intervencions contra un Illa que ha evitat entrar en la seva gestió al capdavant del ministeri de Sanitat. Això sí, ha promès “escriure una nova pàgina” i participar en “l’any de la recuperació econòmica i social” amb una renovació del sistema sanitari. Una postura que li ha valgut una pluja de crítiques de tots els colors polítics. “Per què no ha fet res en el seu temps com a ministre?”, li ha retret Fernández, que també ha assenyalat la incompetència del ministre i ha demanat “humilitat”. Per la seva banda, la candidata cupaire, Dolors Sabater, ha retret a Illa la “irresponsabilitat molt gran” d’abandonar el ministeri “per un grapat de vots”.  

PSC, PP i Vox aprofiten la pandèmia per atacar l’independentisme

Sabater també ha criticat les “picabaralles” entre els partits que formen part de l’administració i ha denunciat que “ni tan sols els desnonaments s’han aturat” en plena pandèmia. D’altra banda, el candidat taronja, Carlos Carrizosa, ha qüestionat que no hi hagi hagut dimissions dins del Govern de la Generalitat per la gestió de la pandèmia. 

Els partits defensors de la constitucionalitat no han desaprofitat l’ocasió per carregar les culpes de l’impacte de la pandèmia als executius catalans dels darrers anys. “A Catalunya arriba en el pitjor moment, després d’anys de crisi política”, ha assenyalat Illa, esquivant les responsabilitats des de Madrid. “Un Govern que no s’ha dedicat a les persones, s’ha dedicat a l’obsessió identitària”, ha afegit Fernández al seu torn. El candidat de l’extrema dreta, Ignacio Garriga, ha sigut el que més explícitament ha utilitzat l’oportunitat per relacionar amb pinces la gestió de la pandèmia i el pressupost destinat a la llengua i a la televisió pública: “Espero que aquest sigui l’últim debat en aquesta casa si guanya Vox el 14-F: o més tertulians com proposa el separatisme o més diners a la salut pública”.