El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha fet una pregunta "clara" al govern espanyol: "Espanya aplicarà el mandat de l'ONU o seguirà en l'aïllacionisme venjatiu?".

Puigdemont ha apel·lat directament l'Estat després que, aquest dijous, el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU considerés que la presó preventiva de Quim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa és "arbitrària", seguint el mateix criteri expressat en el cas de Junqueras, Sánchez i Cuixart. 

En una piulada, el president ha recordat al govern espanyol que l'ONU demana la llibertat del tots els presos polítics i apunta que se'ls ha de "reparar" i s'han d'adoptar "mesures contra els responsables de violar els seus drets".

Segons el grup de l'ONU, la detenció de Forn, Rull, Romeva i Bassa va ser resultat "de l'exercici dels seus drets a la llibertat de consciència, opinió, expressió, associació, reunió i opinió política" contravenint articles de la Declaració Universal de DDHH i del Pacte. A més, també conclouen que s'ha vulnerat la seva presumpció d'innocència.

En la mateixa línia, el president ha alertat que "un estat que vol ser pres seriosament a Europa no incompleix les resolucions que l'obliguen a respectar els Drets Humans" i ha afegit que "s'ha impedit arbitràriament que 5 electes no puguin exercir el seu càrrec, i que Oriol Junqueras no accedeixi al seu escó europeu".

Sobre aquest tema també ha expressat la seva opinió Jordi Sànchez: "Persistirem en els nostres ideals de llibertat malgrat les arbitrarietats judicials!".