El president Carles Puigdemont ha qualificat de "fantasia" votar en un referèndum d'autodeterminació pactat amb l'Estat espanyol. "Com abans s'assumeixi que la fantasia d'un referèndum acordat no és possible, més temps tindrem per guanyar aquesta confrontació democràtica amb l'Estat espanyol"; ha afirmat de manera contundent Puigdemont en una entrevista al diari xilè La Tercera.

Malgrat que reconeix que aquest és el millor escenari possible, el president considera que això mai no succeirà. "Tots sabem que el millor escenari és un referèndum pactat amb l'Estat. Això és indiscutible. Jo mateix li ho vaig proposar al president (Mariano) Rajoy en el seu moment. Però sabem que això no passarà mai", ha opinat.

EL NACIONAL urnes marxa aniversari 1-O - sergi alcazarUna imatge d'arxiu de la marxa que es va celebrar un any després de l'1-O amb urnes que es van fer servir en aquella jornada / Sergi Alcázar

Diferències "tàctiques" entre partits independentistes

Puigdemont ha assegurat que l'objectiu dels partits independentistes és el mateix, assolir la República Catalana, però que els separen diferències "tàctiques", és a dir, el camí per arribar a aquest objectiu. "Nosaltres -Junts per Catalunya- pensem que l'Estat espanyol ja ha deixat clar que no pactarà cap referèndum", ha indicat el president que apel·la en avançar en "la confrontació democràtica".

Si bé ha reconegut que existeix "desconfiança" entre els partits independentistes, ha ressaltat que l'única via és que les formacions que busquen implementar una República Catalana vagin unides. "Malgrat tenir motius acreditats per desconfiar, jo no vaig deixar de fer el que havia de fer i vaig continuar el camí amb ERC i la CUP. No hi ha cap altra via", ha assegurat Puigdemont.

En aquest sentit, ha posat en relleu que en les últimes eleccions del 14 de febrer l'independentisme va aconseguir la majoria tant en vots com escons. Això, segons el seu parer, obliga a les formacions independentistes a "explicar bé a la gent" què faran amb aquesta majoria i com volen "transitar aquesta legislatura perquè no sigui una legislatura perduda".

Eleccions Catalunya 14-F votació EFEUna persona votant en les eleccions de Catalunya del passat 14-F / EFE

D'altra banda, ha realitzat una "lectura positiva" del resultat electoral que desmenteix "la narrativa oficial espanyola" que vol projectar al món que "l'independentisme s'havia acabat" alhora que demostra que l'Espanya "no té cap projecte per a Catalunya".

Auge de Vox

En les últimes eleccions, la ultradreta de Vox va aconseguir onze escons i es va imposar com a quarta força del Parlament. Davant d'aquesta situació, Puigdemont ha valorat que "l'extrema dreta sempre ha estat al món unionista".

"VOX és el grup parlamentari del 'a po ellos' que coregen des de Madrid i molts ho han aplaudit: des del rei fins als mitjans de comunicació. Alguns arriben tard a lamentar-se", ha opinat el president.

Segons la seva anàlisi postelectoral, Espanya "ha basculat cap a l'extrema dreta nacionalista", mentre que l'independentisme ha crescut per l'esquerra, ja que la CUP ha doblat els seus diputats i ha assolit nou escons.

Després de les eleccions, ha quedat un Parlament amb vuit formacions, però, malgrat això, Puigdemont no creu que el país estigui dividit. 

"A Catalunya hi ha molta diversitat. Jo vull viure en un país on hi hagi divisions d'opinió. M'agrada el contrast d'opinió, el debat i la polèmica, m'agraden les discrepàncies, perquè són la matèria primera de la democràcia. La divisió que es va crear és la divisió entre els que no ens volen deixar votar i els que volem votar", ha argumentat.

Finalment, en breu, el Parlament Europeu votarà la seva suplicatori que, si surt favorable, perdrà la seva immunitat i podria ser extradit a Espanya. No obstant això, encara que prosperi el suplicatori, Puigdemont no pensa abandonar Brussel·les.

"Vaig arribar a Bèlgica no per amagar-me, sinó per utilitzar el focus que té la capital europea per denunciar els abusos de l'Estat espanyol i poder lluitar contra aquests abusos en condicions de respecte. Per tant, jo vull seguir lluitant. No tinc cap por", ha sentenciat.