L'entrada de Vox al Parlament després de les eleccions del 14-F s'ha traduït en una onada de mobilitzacions de rebuig arreu de Catalunya. La Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) havia convocat per aquest dilluns a la tarda manifestacions en diversos punts del territori per "un Parlament sense ultres" i posar fi a l'odi dels discursos de l'extrema dreta.

Mapa amb totes les accions convocades el dilluns 15 de febrer contra l'entrada de Vox al Parlament de Catalunya./ UCFR

Una de les concentracions més multitudinàries s'ha produït a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on un centenar de persones s'han manifestat en contra el partit ultra que ha entrat amb 11 escons al Parlament de Catalunya. El portaveu de l'entitat organitzadora, David Karvala, ha fet una crida a mobilitzar-se per fer "un front comú contra l'extrema dreta dins del Parlament i en la societat". Karvala ha advertit que "la pujada electoral de l'extrema dreta dona ales als neonazis al carrer". "No volem que l'odi entri al Parlament i venim aquí per mostrar que, tot i que un de cada 25 potencials electors ha votat Vox, l'enorme majoria d'aquest país rebutja l'extrema dreta", ha assegurat. 

Membres d'En Comú Podem i la CUP també s'han concentrat contra Vox

El portaveu ha recordat que abans de les eleccions l'entitat va fer una declaració conjuntament amb els Comuns, la CUP i ERC, i on es va sumar Junts i centenars d'entitats. "A la protesta d'avui fem una crida arreu del país perquè la gent es mobilitzi, sobretot grups locals", ha afegit.

Manifestación antifascista Vox elecciones Catalunya - ACN

Un centenar de persones es manifesten a la plaça Sant Jaume contra l'entrada de Vox al Parlament. / ACN

Durant la concentració també hi ha hagut parlaments de dues diputades electes aquest 14-F: Jessica González, d'En Comú Podem, i Basha Changuerra, de la CUP. D'una banda, González ha recordat a Vox que també han entrat més diputades d'esquerres al Parlament que membres de l'extrema dreta. I Changuerra ha fet una crida a "plantar cara a Vox des de tots els àmbits".

Mobilitzacions antifeixistes arreu de Catalunya per l'entrada de Vox

A part de la concentració a la capital catalana, la UCFR i altres entitats simpatitzants han organitzat una trentena de concentracions arreu de Catalunya. A Lleida, la convocatòria de la Coordinadora d’ONGD ha aplegat una desena de persones a la plaça de la Paeria. "Cal fer un front ampli i unitari contra el feixisme, a Lleida i arreu!", han reivindicat.

També a Reus més d'un centenar de persones s'han concentrat "en protesta per l'entrada per primera vegada de l'extrema dreta al Parlament". "Animem a lluitar contra Vox en tots els fronts per tal d'evitar el seu creixement i consolidació", han encoratjat amb una piulada.

 

Imatge principal: Manifestació a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra l'entrada de Vox al Parlament. / ACN