Junts ha fet arribar una carta als diputats del Parlament Europeu en què els explica la majoria absoluta en escons i vots aconseguida per les forces independentistes aquest diumenge a Catalunya, però també els informa sobre el recurs contra el tercer grau dels presos polítics i l'empresonament de Pablo Hasél. La missiva, signada per Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, subratlla que Catalunya ha expressat un altre cop la seva voluntat d'exercir el dret a l'autodeterminació i adverteix que “és hora que la UE escolti i contribueixi a la resolució democràtica del conflicte”.

El text, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, assegura que el de diumenge és un resultat històric per a l'independentisme “ja que són les primeres eleccions de Catalunya en què els partits independentistes no només tenen la majoria dels escons sinó també per primer cop una majoria absoluta de vots".

Hora que la UE actuï

Després de recordar que fa més de tres anys que hi ha presos polítics a l'Estat espanyol per la seva implicació en el referèndum del 1-O, reclama que el govern de Pedro Sánchez “canviï de rumb i treballi per una solució política basada en l’amnistia i el dret dels catalans a l’autodeterminació”.

Però també estén la crida a les institucions europees -“és hora que la UE també actuï”, reclama- perquè, com va demostrar l’incident entre el ministre rus d’Exteriors, Sergéi Lavrov, i l’Alt Comissionat de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, “la acrítica acceptació de autoritària resposta espanyola al problema català per part de les autoritats de la UE està soscavant de manera creixent la credibilitat democràtica del conjunt de la Unió a l’hora d’afrontar qüestions de drets humans a l’estranger”.

Captura de pantalla 2021 02 16 a les 17.14.01

Presos polítics i detenció de Hasél

Els eurodiputats de Junts denuncien que "la primera reacció" de les institucions espanyoles a les eleccions ha estat que la Fiscalia ha recorregut contra el tercer grau dels presos polítics. “Casualment aquesta acció s’ha produït just l’endemà del resultat de les eleccions”, denuncien, a més de recordar que en l’escrit de la Fiscalia s’argumenta que els polítics i líders socials empresonats han de tornar a la presó perquè no han demostrat penediment.

La carta, enviada avui als eurodiputats, recull també l'empresonament del cantant de rap Pablo Hasél. El text explica que ha estat empresonat per les seves cançons contra la monarquia i denuncia que, segons l'ONG FreeMuse, Espanya és el país del món amb més artistes empresonats, la qual cosa soscava la credibilitat de la UE atès que "la Comissió es manté passiva davant d’aquestes violacions dels drets humans".