El president Carles Puigdemont ha estat dels primers a reaccionar a la detenció de l'exvicepresident de la Mesa del Parlament, Josep Costa. En una piulada, el president Puigdemont ha censurat que "la detenció de Josep Costa no és legal i obeeix a raons polítiques". A més no ha volgut obviar el simbolisme del 27 d'octubre, dia en què el 2017 el Parlament va aprovar la declaració d'independència de Catalunya. "El dia triat pels del Tribunal de la Santa Repressió per fer un gest d'autoritarisme tampoc no és cap casualitat", ha ironitzat Puigdemont, després de trobar un motiu per la seva detenció: "Conec en Pep i sé que li volen fer pagar la seva determinació". El president ha volgut enviar el seu escalf a l'exvicepresident: "Tot el meu suport!", ha piulat. 

TUIT Carles Puigdemont detención de Josep Costa

 

El de Carles Puigdemont no ha estat l'única mostra de suport que ha rebut Josep Costa després de la detenció. Han estat molts els polítics catalans que han volgut donar-li un missatge d'ànims. Per exemple, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que s'ha desplaçat cap al TSJC on es troba detingut l'exvicepresident ha explicat com se li ha notificat la notícia i com el tribunal no ha permès que es poguessin veure: "11:24 rebo una trucada de Josep Costa: està detingut al calabós del TSJC. 11:34 em persono per demanar veure’l. 11:42 el president del TSJC ha donat ordres expresses que no entri a l’edifici". Borràs també ha volgut destacar que l'Estat no se n’oblida que avui és 27-O.

TUIT Laura Borràs Josep Costa

Des del TSJC, Borràs ha advertit que "la detenció de Costa és una provocació. Ha de sortir en llibertat. El dret a no declarar també és un dret".

Detenció il·legal 

Des de l'exili, l'eurodiputat Toni Comín tanca files amb l'exvicepresident Costa: "Pel que sembla, no saben que no hi ha calabós capaç d'aturar el teu compromís amb la llibertat del nostre país". A més, ha ironitzat que "aquesta detenció també és il·legal (per variar)". 

TUIT Toni Comín Josep Costa

El secretari general de Junts, Jordi Sánchez s'ha fixat també en la data d'avui, assegurant que "la detenció de Josep Costa en el quart aniversari del 27-O no és casual, sinó "una provocació més i una mostra de la seva nul·la vocació de diàleg". Per la seva part, Jordi Cuixart ha enviat un missatge d'ànims i suport a Costa: "La repressió no s'atura, nosaltres tampoc", ha dit el líder d'Òmnium. 

TUIT Jordi Sànchez Josep Costa

TUIT Jordi Cuixart Josep Costa

Causa contra la mesa 

Els Mossos han detingut avui Josep Costa i l'han lliurat al TSJC. Costa es va negar anar a declarar el 15 de setembre passat. L'exvicepresident va intentar que el TC suspengués la causa per poder traslladar-la al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Però el Constitucional no va resoldre les mesures cautelars i, per tant, la maquinària judicial contra part de la Mesa del Parlament de Roger de Torrent, per permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació el novembre del 2019 tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional, continuava en marxa. 

A la imatge principal, el president Carles Puigdemont / Efe