Quatre anys després de la declaració de la independència de Catalunya, el president Carles Puigdemont ha tingut un record per aquest dia històric a través d'una piulada: "Fa quatre anys que vam declarar al Parlament la independència de Catalunya. Portem quatre anys defensant-la dels qui la voldrien esborrar", assegura el president a l'exili, que també remarca que en aquests quatre anys que han passat des del 27 d'octubre del 2017, s'ha esforçat per "plantar cara als colpistes del 155, encara que alguns avui ho voldrien esborrar de la seva biografia".

 tuit puigdemont 27 O declaracio unilateral de la independencia

Tot just una hora després que el Parlament aprovés la resolució que regulava la proclamació de la República Catalana amb 70 vots a favor, 10 en contra, 2 en blanc i l'absència de 52 diputats de l'oposició que van abandonar l'hemicicle en senyal de protesta, el Senat va aprovar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, una mesura repressiva contra el país que va suposar la suspensió de l'autogovern, la destitució del president Puigdemont i els consellers i la dissolució del Parlament. Per tot plegat, el president a l'exili ha volgut acabar el seu missatge en record del 27-O amb una proclama clara: "Visca Catalunya lliure!"

"Treballar per fer-la efectiva" 

Carles Puigdemont ha citat en la seva piulada el missatge que ha emès el Consell per la República que ell mateix presideix per recordar una data com la d'avui. El Consell ha destacat que "fa quatre anys, la declaració d'independència va ser ser aprovada pel parlament", mentre "Espanya donava el cop d'estat" contra Catalunya i les seves institucions amb l'aplicació de l'article 155. Segons han defensat en la seva piulada, "el Consell ha mantingut viu l'esperit del 2017" i avui "treballa per fer-la efectiva". 

 

En la seva piulada, el Consell per la República enllaça la resolució aprovada pel Parlament ara fa quatre anys, disponible en diversos idiomes. Segons recull aquesta entitat, el text es pot descarregar de franc amb l'objectiu que " tothom qui ho desitgi pugui enviar i compartir la Declaració d’Independència amb totes aquelles persones que els pugui interessar". L’objectiu, a banda del seu simbolisme, del text és "arribar al màxim de gent i el més transversal possible". El Consell reclama que "aquesta primera publicació sigui una veritable eina diplomàtica per explicar-nos al món".

Records

El president Quim Torra també ha volgut tenir un record per aquesta efemèride a través de les xarxes socials. En una piulada, el president ha lamentat que "es pretén deslligar l'1-O del 27-O i reduir el procés d'independència a un acte puntual de desobediència". En aquest sentit, ha advertit que amb aquest discurs "aleshores no tindria sentit res", recordant que "l'1-O és fundacional perquè la ciutadania, d’acord amb els programes electorals i les lleis de transitorietat, votava construir una República". 

TUIT Quim Torra

Qui en aquells moments era president de l'ANC i ara secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha citat el missatge de Puigdemont en record de la declaració d'independència: "Dignitat. Memòria. Compromís. Persistència i resistència per la victòria; l’assoliment de la República catalana com estat independent. Visca Catalunya lliure!" 

 

jordi sanchez tuit 27 o

El president Puigdemont no ha estat l'únic membre del govern legítim destituït amb l'aplicació del 155. El llavors conseller Jordi Turull ha destacat que "persistim i treballem perquè sigui efectiva i una realitat ben aviat" acompanyat pel mateix missatge: "Visca Catalunya Lliure". Joaquim Forn ha repiulat aquest missatge de Turull. 

Jordi Turull 27 octubre

A la imatge principal, el president Puigdemont / ACN