El president Carles Puigdemont desconeixia que els Mossos tenien un pla preparat dos dies abans de la DUI per detenir-lo a ell i la resta de consellers del Govern si els ho ordenava la justícia.

Així ho expliquen fonts de l'entorn de l'expresident, que asseguren que, en tot cas Puigdemont, "mai els hauria dit que no ho fessin", si hagués arribat l'ordre. En aquest sentit, afegeixen, el llavors president de la Generalitat ja va explicitar en la Junta de Seguretat que el Cos dels Mossos d'Esquadra havia de complir l'ordre de la jutgessa.

Les mateixes fonts valoren positivament la declaració del major Josep Lluís Trapero al Suprem, ja que creuen que reforça la tesi que els Mossos feien "la seva feina". "Ningú pot provar la tesi d'una rebel·lió emparant-se en el cos policial", conclouen.

Les declaracions, tant de Trapero com de la resta de testimonis del cos citats, demostren que "és una policia professional que en tot moment va fer el seu deure" i que el Govern no es va "immiscuir" en les seves decisions, asseguren les mateixes fonts, que celebren que "s'hagi pogut acreditar" al judici de l'1-O.