Els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, han demanat una trobada amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, després que el passat 9 de desembre es va reunir amb Societat Civil Catalana. Els tres polítics independentistes han acompanyat la carta d’un llibre del periodista Jordi Borràs, que “revela els vincles de Societat Civil Catalana amb l’extrema dreta". “Esperem que estarà d’acord amb nosaltres en la necessitat que la Comissió escolti una varietat de punts de vista sobre aquests temes”, adverteix.

Després de recordar que entre les responsabilitats del comissari Reynders hi ha la millora de la cooperació judicial i l’intercanvi d’informació entre els estats membres així com la identificació i prevenció d’infraccions de l’estat de dret, els eurodiputats demanen la reunió amb l’objectiu de presentar un informe sobre els reptes que ha de fer front Espanya per millorar la cooperació judicial i els mecanismes de l’estat de dret, especialment pel que fa les euroordres.

FGz64ywXEAcfrD6

Text de la carta amb què Junts demana una reunió amb el comissari Didier Reynders

A la carta, els eurodiputats recorden també que el sistema judicial espanyol té encara un llarg camí per recórrer en l’objectiu de complir amb la carta europea de les llengües minoritàries i el respecte per les minories nacionals. En aquest sentit, posen com a exemple que només el 7,5% de les sentències que es van dictar el 2020 estaven escrites en català.

La petició de la reunió arriba després que la Comissió Europea va defensar ahir que Reynders s'hagués reunit amb societat Civil Catalana.

La trobada entre el Reynders i Societat Civil es va produir el 9 de desembre auspiciada pel grup parlamentari de Ciudadanos al Parlament Europeu i l’objectiu era emplaçar el comissari a fer complir la sentència que imposa el 25% de l’ensenyament en castellà a les escoles catalanes. A la cita va intervenir el president de SCC, Fernando Sánchez Costa, i l’eurodiputat de Cs, José Ramón Bauzá.

 

A la imatge principal, els eurodiputats, Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí / Efe