Una trobada polèmica. La Comissió Europea ha defensat la reunió que el comissari de Justícia, Didier Reynders, va mantenir amb Societat Civil Catalana el passat 9 de desembre. "La porta sempre està oberta. És importat per la CE relacionar-se amb la societat civil i escoltar diferents punts de vista", ha assegurat a l'ACN el portaveu de Justícia, Christian Wigand, després de ser preguntat pel motiu de la trobada on l'entitat antiindependentista i amb vincles amb l'extrema dreta va parlar sobre l'afer català. Un afer que és "intern" de l'estat espanyol i que s'ha de resoldre en el "marc constitucional", segons manté des del 2017 el mateix executiu europeu.

Si bé el portaveu tenia molt clar el perquè de la reunió amb Societat Civil Catalana, no ha estat capaç de confirmar si Reynders acceptaria també una reunió amb entitats independentistes. "No puc donar una resposta especulativa sobre quina seria la resposta a una potencial petició", ha assenyalat Wigand. Igualment, ha remarcat que Brussel·les es relaciona de manera "àmplia" amb la societat civil quan "prepara l'informe sobre l'estat de dret sobre tots els estats membres" de la UE.

A petició de SCC

Wigand ha assegurat que la reunió es va fer a petició de Societat Civil Catalana (i Ciutadans) i que els seus representants van exposar "la seva visió sobre la situació de l'estat de dret a Catalunya". "Van incidir en la negativa d'alguns tribunals d'alguns estats membres a lliurar persones a Espanya en el marc de l'Ordre Europea de Detenció, en les professions judicials a la regió de Catalunya, en les peticions d'independència de la regió i en qüestions relatives a les llengües en el sistema educatiu de la regió", ha concretat.

El portaveu també ha explicat quina va ser la resposta del comissari de Justícia: els hi va dir que les euroordres són "un procediment purament judicial" i va recordar "la posició de la Comissió sobre els moviments d'independència a Catalunya". Pel que fa al tema de la llengua, el comissari de Justícia va remarcar que la CE té "competències limitades" en aquest àmbit.

Cap reunió amb el Govern

Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí van enviar una queixa a la CE per la reunió, tot denunciant els "estrets llaços" de l'entitat amb l'extrema dreta. Cal recordar que des del referèndum de l'any 2017, l'executiu europeu no ha mantingut cap trobada pública amb els màxims representants del Govern. De fet, cap president de la Generalitat s'ha reunit ni amb l'expresident de la CE, Jean-Claud Juncker, ni amb l'actual presidenta, Ursula von der Leyen, des de l'inici del procés. Cal remuntar-se a l'any 2011, quan Artur Mas es va entrevistar amb José Manuel Durao Barroso.

En canvi, el líder del PSC al Parlament i cap de l'oposició, Salvador Illa, sí que va mantenir una reunió a principis de novembre d'aquest any amb diversos eurocomissaris. El seu antecessor, Miquel Iceta, també es va reunir amb membres de l'executiu comunitari a Brussel·les.

 

Imatge principal: El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders / ACN