El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha demanat practicar la confrontació intel·ligent contra l'estat espanyol per així assolir "la victòria final". El president, en una intervenció telemàtica per un acte a Igualada, ha detallat com aconseguir la independència, que està "pavimentada de les petites victòries que anem aconseguint".

 

Puigdemont ha argumentat que ara ens trobem en una etapa de "confrontació intel·ligent" contra la repressió i que aquesta consta de dos punts. El primer és "no rendir-se, no deixar de mantenir la posició", en referència a la constant batalla jurídica que està lliurant l'exili contra Espanya. El segon punt ha assegurat que és "passar a l'ofensiva quan es pot" i aconseguir "resultats concrets amb victòries concretes".

Segons el president a l'exili la confrontació intel·ligent és la via per aconseguir "la victòria final, la independència" i ha demanat que "ens apugem l'autoestima quan ens enfrontem". També ha assegurat que l'exili treballa perquè arribi "en el menor temps possible"

Un camí llarg

El president ha afirmat que "podem passar a l'atac perquè la independència no és només una teoria o un eslògan, ja tenim victòries concretes". "És veritat que la victòria final està lluny encara, però hem de mantenir la posició per arribar-hi", ha demanat als assistents de l'acte d'Igualada.

Puigdemont ha explicat que encara queda molt per fer per arribar a la independència, però que té al seu costat la millor gent: "Potser tot encara és molt hipotètic i podem caure en el confort, però nosaltres hem triat el camí més difícil, rodejats de gent molt dotada"

Finalment, ha remarcat les victòries des de l'exili i ha dit que "no han aconseguit extraditar-nos i ho certifica el fet que jo us parli des d'aquí. Tampoc han aconseguit impedir-nos la nostra vida civil".

L'última victòria

L'advocat del president Puigdemont, Gonzalo Boye, ha explicat en un fil a Twitter l'última victòria de l'exili: el rebuig del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) d'aixecar la suspensió de la immunitat dels eurodiputats independentistes. Segons Boye, la interlocutòria feta pública avui confirma la tesi dels exiliats: les euroordres del jutge Llarena no estan activades. D'aquesta manera, argumenta el TGUE, Puigdemont, Comín i Ponsatí no necessiten rebre la immunitat per part de la justícia europea simplement perquè no poden ser detinguts en altres països membres de la UE.

Segons ha esclarit Boye, això significa que "no se'ns concedeixen les mesures cautelars [la immunitat parlamentària], però se'ns dona la raó en el sentit que les [ordres de detenció europees] no són executables i que no se'ls pot detenir." És a dir: Europa no concedeix la immunitat als exiliats perquè sap que no se'ls pot detenir.

Tal com ha explicat l'advocat Gonzalo Boye a Twitter, el TGUE creu que atorgar la immunitat a Comín, Ponsatí i Puigdemont "no és necessari" perquè tant la causa contra els líders independentistes exiliats com les ordres de detenció europees estan "suspeses" fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no resolgui les qüestions "prejudicials". És a dir, el Tribunal General ha confirmat el que Puigdemont va al·legar quan va ser detingut a Sàsser (l'Alguer): les euroordres contra Puigdemont estan suspeses, malgrat la insistència del jutge Llarena de fer-lo tornar a Espanya arran d'aquella detenció. 

 

Imatge principal de Carles Puigdemont en el vídeo