El ple del Tribunal Constitucional ha desestimat aquest dimarts el recurs de súplica i la sol·licitud de mesures cautelars per Carles Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig i Gordi presentats per Pablo Llarena. D'aquesta manera ha confirmat la decisió adoptada el passat març de no suspendre preventivament les ordres de detenció en contra seva.

Els exiliats van interposar el recurs contra les resolucions del 14 d'octubre i 4 de novembre del 2019, en les quals es recordava emetre ordres nacionals, europees i internacionals de detenció en contra seva, així com les actuacions successives que confirmen aquestes decisions inicials.

La decisió del tribunal de garanties de desestimar el recurs de súplica confirma la decisió adoptada el 16 de març del 2021 de no suspendre preventivament les ordres de detenció inaudita part, segons ha precisat el TC en una nota informativa.

No es vulnera la tutela efectiva

Els magistrats han conclòs que aquella decisió va ser respectuosa amb el dret a la tutela judicial efectiva de Puigdemont i no va vulnerar el seu dret a la tutela cautelar perquè el Tribunal va obrir, simultàniament, una peça separada de mesures cautelars subjecta a un procediment contradictori.

Per la seva banda, la decisió de no suspendre la vigència de les ordres de detenció impugnades en empara es basa en una consolidada doctrina constitucional, que nega la suspensió cautelar en el procediment d'empara de les mesures provisionals privatives de llibertat o que puguin tenir un impacte en el dret a la llibertat personal.

El Tribunal ha indicat que suspendre en la peça de cautelars del recurs d'empara una mesura cautelar, adoptada per un òrgan de la jurisdicció ordinària i que conforma l'objecte principal d'aquest recurs d'empara, suposa una resolució anticipada del fons del recurs.

El TC, al costat de Llarena

El TC segueix l'estela de Pablo Llarena que persisteix en la seva carrera judicial per fer seure els exiliats al banc dels acusats i manté oberta la via de l'extradició via Itàlia. Ahir, igual que va fer la setmana passada amb Carles Puigdemont, va enviar un ofici al Tribunal de Sassari en què explica que l'ordre de detenció de Toni Comín i Clara Ponsatí continua vigent. Ponsatí i Comín van aterrar a l'Alguer juntament amb Puigdemont, i contràriament al que va passar la setmana passada amb l'expresident de la Generalitat, ningú esperava els dos exconsellers a l'aeroport per detenir-los. I és que Puigdemont va declarar dilluns després de quedar en llibertat la setmana passada.

Pablo Llarena, l'instructor de la causa del procés, "en consideració a les notícies periodístiques que recollien que Clara Ponsatí i Obiols i Antoni Comín i Oliveres havien viatjat a Sardenya en ocasió d'un acte judicial per al qual estava citat Carles Puigdemont i Casamajó", va comunicar aquesta possibilitat al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser (Itàlia) i també que la situació de les OED relativa a aquests encausats és la mateixa que la comunicada el 30 de setembre del 2021 respecte de Carles Puigdemont.

La comunicació s'ha fet atenent l'art. 9.1 de la Decisió marc 2002/584 / JAI, relatiu a l'ordre de detenció europea i als procediments de lliurament entre estats membres i recull que "quan es conegui el parador de la persona buscada, l'autoritat judicial emissora podrà comunicar directament a l'autoritat judicial d'execució l'ordre de detenció europea", però té present que la notícia no ha pogut ser confirmada per l'autoritat judicial espanyola.