El president Carles Puigdemont ha abandonat poc després de les dues del migdia la Cort d'Apel·lació de Sàsser després que la jutge hagi decidit suspendre el procediment d'extradició a l'espera que el Tribunal de Justícia de la UE es pronunciï sobre la seva situació. Pocs minuts després d'abandonar la seu judicial, Puigdemont ha fet una piulada on ha parlat de decisió justa.

"D'una sala d'audiència que porta aquest nom només en podia sortir una decisió justa", ha afirmat el líder de Junts. La sala on ha tingut lloc la vista pel procediment d'extradició porta el nom de Giovanni Falcone, el jutge italià conegut pels seus intents per desmantellar la Cosa Nostra que va ser assassinat a Palerm el 1992.

TUIT Carles Puigdemont Justicia Alguer

Seguir el ple de l'Eurocambra

"Aquesta tarda podré seguir el ple del Parlament Europeu de manera telemàtica des de l'Alguer, perquè la justícia sarda ha suspès el procediment d'extradició", prossegueix Puigdemont a la seva piulada. Són les primeres manifestacions de Puigdemont després d'abandonar el tribunal de Sàsser, des d'on ha declarat únicament, en italià, que estava "molt content".

La defensa del president ha mostrat en els darrers dies la seva confiança que Puigdemont sortiria lliure, ja que entenia que el tribunal no podia atendre l'ordre d'extradició de l'eurodiputat sense saber quin era el posicionament de la justícia europea.

Malgrat que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha assegurat davant del tribunal italià que l'ordre d'extradició estava vigent, la jutge ha compartit els arguments de la defensa i també de la Fiscalia italiana. L'euroordre queda així pendent fins que Luxemburg resolgui sobre la immunitat de Puigdemont i les qüestions prejudicials que va presentar en el seu moment el magistrat Pablo Llarena davant el Tribunal Europeu de Justícia.

Comín i Ponsatí

Es dona la circumstància que el magistrat del Suprem, en saber de la presència dels eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí a l'illa de Sardenya, ha recordat a la justícia italiana que tenien pendents una ordre d'extradició, com va fer amb Puigdemont. La petició que fossin lliurats a Espanya no ha estat atesa per l'autoritat competent. Amb tot, agents de la policia italiana han identificat aquesta matinada Ponsatí al seu hotel. 

Comín, mentre se celebrava la vista a la Cort, ha assegurat que la seva llibertat a Sardenya era una prova que Itàlia no es vol deixar "arrossegar" pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. "L'estat italià no comparteix el criteri del jutge Llarena", ha assegurat abans que es conegués la decisió de suspendre l'ordre d'extradició de Puigdemont.

 

Imatge principal, Carles Puigdemont en el moment d'abandonar la Cort d'Apel·lació de Sàsser / CxR