L'eurodiputat de Junts Toni Comín creu que la seva llibertat a Sardenya "és una prova" que Itàlia no es vol deixar "arrossegar" pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. "L'estat italià no comparteix el criteri del jutge Llarena", ha assegurat a les portes del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, on aquest dilluns compareix l'expresident Carles Puigdemont.

Ni Comín ni la també eurodiputada de Junts Clara Ponsatí van ser detinguts a la seva arribada a l'Alguer, a diferència de Puigdemont, que el passat 23 de setembre va ser arrestat. "No som una peça de caça com és el president Puigdemont", ha remarcat Ponsatí, admetent que ells han tingut "més tranquil·litat" per viatjar aquests últims mesos. Comín i Ponsatí també s'enfronten a una ordre europea d'extradició per la causa del procés.

En declaracions a la premsa a les portes dels jutjats, Comín i Ponsatí no han aclarit si van avisar les autoritats italianes que viatjarien a Sardenya, però han assegurat que aquestes van avisar Espanya per "aclarir" la seva "situació legal a Itàlia", en línia amb el primer ofici del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, que va deixar en llibertat Puigdemont sense cautelars, tot i que encara no ha decidit sobre el seu cas.

"El govern italià (...) ho fa, no amb la previsió que nosaltres farem un viatge, sinó per evitar que la policia italiana torni a ser víctima d'un engany per part de l'estat espanyol", ha subratllat Comín.

 

Les euroordres contra Ponsatí i Comín

El jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena ha emès aquest dilluns una providència per la qual informa al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser que les ordres de detenció i entrega (OEDE) contra els exconselleres Clara Ponsatí i Antoni Comín continuen vigents.

El jutge també reclama així la seva extradició després de conèixer a través dels mitjans de comunicació que han viatjat a Sardenya per acompanyar l'expresident Carles Puigdemont en la vista que se celebra aquest dilluns. En la providència, datada aquest mateix dilluns, el jutge instructor de la causa especial del procés indica que n'ha tingut coneixement "a través de mitjans de comunicació".

Pablo Llarena, l'instructor de la causa del Procés, "en consideració a les notícies periodístiques que recollien que Clara Ponsatí i Obiols i Antoni Comín i Oliveres havien viatjat a Sardenya en ocasió d'un acte judicial per al qual estava citat Carles Puigdemont i Casamajó", ha comunicat aquesta possibilitat al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser (Itàlia) i li ha comunicat que la situació de les OED relativa a aquests encausats és la mateixa que la comunicada el 30 de setembre del 2021 respecte de Carles Puigdemont.

La comunicació s'ha fet atenent l'art. 9.1 de la Decisió marc 2002/584 / JAI, relatiu a l'ordre de detenció europea i als procediments de lliurament entre estats membres i recull que "quan es conegui el parador de la persona buscada, l'autoritat judicial emissora podrà comunicar directament a l'autoritat judicial d'execució l'ordre de detenció europea", però té present que la notícia no ha pogut ser confirmada per l'autoritat judicial espanyola.

 

Foto principal: L'eurodiputat Toni Comín des del tribunal de Sàsser / ACN