El Govern de la Generalitat està estudiant els canvis normatius necessaris per tal de poder mantenir restriccions horàries i de mobilitat un cop l'executiu espanyol aixequi l'estat d'alarma a partir del dia 9 de maig. Així ho ha anunciat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que ha recordat que, en qualsevol cas, serà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qui haurà de donar llum verda a les limitacions, la qual cosa obligarà a canviar la manera de gestionar aquestes mesures, atès que no es podran aplicar de manera immediata.

La consellera ha admès que el Govern està treballant ja per dotar-se d'aquest marc normatiu que li permeti disposar d'una alternativa a partir del dia 9, i que la previsió és que s'aprovi al Consell Executiu de la setmana vinent, a partir de la modificació i ampliació del decret 27/2020 de mesures urgents per fer front a la Covid, el mateix que va permetre l'estiu passat mesures com el confinament perimetral del Segrià.

 

Amb tot, la consellera no ha volgut concretar quines restriccions vol plantejar el Govern argumentant que això obligaria a avançar escenaris que encara no es coneixen, però ha admès que s'estan "estudiant mecanismes, per si fos necessari decretar restriccions de mobilitat nocturna o perimetrals". Amb tot, ha insistit que en el moment en què es puguin relaxar aquestes limitacions, es rebaixaran. "Sempre hem dit que cal que cada pas endavant no porti a fer-ne tres enrere", ha advertit.

Mesures

Sobre la possibilitat d'eliminar restriccions davant l'evolució de les dades i la vacunació, ha emplaçat qualsevol decisió a les reunions que tindrà entre demà i dijous el Procicat i el gabinet de crisi de la Covid. "En aquests moments no podem acabar de veure quines mesures es podran aplicar o no a partir de la setmana vinent", ha assegurat.

En aquest sentit, ha subratllat que encara hi ha una ocupació de més de 500 llits a les UCI, la qual cosa resulta preocupant, tot i que "les dades estan estabilitzades i s'ha reduït la positivitat dels casos".

Love of Lesbian

La consellera ha valorat positivament el resultat de la prova pilot que es va fer amb el concert de Love of Lesbian i que avui s'ha conegut. Ha admès: "Encoratja a poder fer les coses de manera diferent per evitar l'impacte de la Covid" i permet estudiar com començar a recuperar activitats "al més aviat possible i amb totes les garanties".

 

A la imatge principal, un bar amb la terrassa tancada per les restriccions / Sergi Alcàzar