La manifestació nazi que va envair els carrers del barri madrileny de Chueca el passat dissabte segueix al punt de mira. La impunitat dels feixistes desfilant per Madrid  i la matussera actuació de la Delegació del govern espanyol, la qual va autoritzar la marxa, han fet que polítics i ciutadans posin el crit al cel. Un dels darrers en pronunciar-se sobre el tema ha estat el president a l'exili, Carles Puigdemont, qui ha qüestionat la inacció davant dels feixistes, mentre que "l'1 d'octubre el Govern espanyol va apallissar amb duresa milers de persones pacífiques".

A través de les seves xarxes socials el president a l'exili ha respost a les declaracions de Mercedes González, delegada del govern a Madrid, qui justificava la inexistent actuació policial davant del grup de nazis que cridaven consignes com "Fora mariques dels nostres barris", "Fora sidosos de Madrid", "Aquí estan els nacionalistes", "Aquesta és la nostra terra", "Tu no ets espanyol perquè no ets blanc" i salutacions nazis com el "Sieg Heil". Puigdemont ha articulat la seva crítica en què posa en evidència la diferencia de comportament quan els manifestants són catalans defensant col·legis electorals l'1-O i quan són feixistes, citant el tuit d'Albano-Dante Fachín. 

 

uit puigdemont declaracions delegada del govern espanyol madridtuit dante fachin delegada del givern a madrid

 

"En aquella manifestació hi havia nens i persones grans. Dissoldre-la voldria dir carregar contra ells i generar una batalla campal o un problema on no n'hi havia", va respondre González quan se li va qüestionar perquè no havia actuat la Policia Nacional. Un grapat de nazis atemorint els habitants de Chueca no eren un problema aparent, però, en canvi "el Govern espanyol va apallissar amb duresa milers de persones pacífiques, entre les quals hi havia també gent gran", ha puntualitzat Puigdemont. 

El president a l'exili ha assegurat que els diferents graus de violència entre unes concentracions i altres radiquen en el grau de deshumanització de les institucions espanyoles cap als catalans. "Per a l’Estat i per a molts espanyols que cridaven histèrics “¡a por ellos!no érem éssers humans que mereixéssim respecte", ha sentenciat. 

La delegació del govern espanyol a Madrid, tocada de mort 

L'allau de crítiques sobre González no ha disminuït gairebé al contrari. I és que no només ha empitjorat la seva situació considerant que la manifestació nazi no era un problema, sinó que d'entrada va caure en el parany que els feixistes es van empescar per aconseguir l'autorització de la seva manifestació. 

Un conglomerat d'organitzacions neonazis emmascarades en associacions de veïns són les que van convocar la manifestació anti-LGTBI del passat dissabte. En concret, l'autorització per manifestar-se la van demanar dues: l'Associació de Veïns de San Blas-Canillejas i l'Associació de Veïns de Pineda de Chamartín. L'encarregat de fer la paperassa per a la concentració va ser un conegudíssim ultradretà: Alberto Ayala de Cantalicio, el qual carrega a l’esquena vuit detencions per racisme

La Delegació ha respost a les crítiques demanant perdó i González ha admès que va ser enganyada, però s'ha negat a dimitir. 

 

 

Imatge principal: El president a l'exili Carles Puigdemont durant l'acte de celebraciço dels 60 anys d'Omnium Cultural / Europa Press