El passat dissabte una manifestació conformada per diversos col·lectius feixistes va prendre el barri madrileny de Chueca al crit de "fora mariques dels nostres barris", entre d'altres. Les imatges que es van fer virals ràpidament van deixar moltes persones amb la pregunta: com pot ser que puguin fer això? La resposta és senzilla: tenien autorització per fer la manifestació de la mateixa Delegació del govern espanyol a Madrid. Una autorització que les diverses associacions nazis van aconseguir camuflant-se darrere d'un conjunt d'associacions veïnals, amb el nom de les quals van demanar el permís per manifestar-se. 

Segons informa Público, un conglomerat d'organitzacions neonazis emmascarades en associacions de veïns són les que van convocar la manifestació anti-LGTBI del passat dissabte. En concret, l'autorització per manifestar-se la van demanar dues: l'Associació de Veïns de San Blas-Canillejas i l'Associació de Veïns de Pineda de Chamartín. L'encarregat de fer la paperassa per a la concentració va ser un conegudíssim ultradretà: Alberto Ayala de Cantalicio, el qual carrega a l’esquena vuit detencions per racisme, segons El Español

No només es va amagar quins partits i col·lectius es trobaven darrere d’aquestes associacions veïnals poc ortodoxes, també es va mentir sobre el motiu de la manifestació per aconseguir l'autorització. En l'escrit on es demanava permís es va especificar que el motiu de la concentració era per protestar contra les Agendes 2030 i 2050, unes iniciatives posades en marxa per les Nacions Unides i pel govern espanyol respectivament, que impulsen mesures per la justícia social i el desenvolupament sostenible.

Tot i que algunes pancartes reflectien eslògans amb el motiu inicial de la manifestació, les consignes i simbologia feixista i l'explícit atac al col·lectiu LGTBI en un dels espais de la ciutat més emblemàtics per a aquest no deixen marge de dubte sobre el missatge d'odi que propugnaven els manifestants. La Delegació va caure en l'engany que, a priori, semblaven unes associacions de veïns critiques amb el govern espanyol. 

Madrid "segur" 

El conglomerat d'associacions veïnals que emmascaren les agrupacions nazis no només funcionen com a empreses pantalla per cobrir les seves activitats, sinó que també són una eina logística i propagandística per a aquestes organitzacions. Aquestes associacions s'agrupen sota els paraigua de Madrid Segur des del passat mes d'abril. 

Es tracta d'una mena d'organització d'enllaç entre les diferents associacions de veïns de tall nazi. Entre les que conformen aquest conglomerat figuren l'Associació de Veïns de San Blas-Canillejas, la de Getafe o la de Pineda de Chamartín-Hortaleza Carlomagno, entre d'altres. A la manifestació també hi van participar organitzacions nazis com España 2.000

El manifest de Madrid Segur advoca per una reivindicació "de la cultura i identitat dels pobles d'Europa", un dels eslògans racistes de l'extrema dreta més repetits. Sense gaires sorpreses, també es postulen contra la multiculturalitat i el seu missatge és una amalgama de consignes racistes. Ells, per la seva banda, es defineixen com una "associació veïnal" diferent. 

Conseqüències a la Delegació del govern espanyol 

La Delegació del govern espanyol a Madrid es va empassar la màscara amb què es van presentar els diversos grups de neonazis a demanar permís per manifestar-se, així com l'excusa amb què organitzaven la marxa. Un error que ha despertat la fúria de l'oposició. 

La institució ha respost a les crítiques demanant perdó i l'actual delegada del govern espanyol ha admès que va ser enganyada, però s'ha negat a dimitir. 

Altres associacions i ciutadans han posat el crit al cel perquè s'hagi pogut permetre aquesta exhibició desacomplexada de feixisme. Sense anar més lluny, avui el col·lectiu Femen s'ha manifestat davant de la Delegació del govern espanyol a Madrid. 

 

Imatge principal: Un grup de nazis es manifesta pels carrers de Madrid / Europa Press