El mandat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) fa més de mil dies que està caducat, principalment per culpa d'un Partit Popular que es manté en una posició immobilista sobre la seva renovació. Una situació que provoca molta crispació i que rebaixa a mínims la confiança en la imparcialitat de la justícia, sobretot quan hi ha qui reconeix la influència de la formació conservadora sobre molts jutges: el portaveu de justícia del PP, Enrique López, ha afirmat sense escrúpols en una entrevista a La Razón que el seu partit té "el suport de la majoria de la carrera judicial"

Aquestes paraules no han deixat indiferent a ningú, en especial al president Carles Puigdemont, que ha acusat López i Partit Popular de destruir "un dels pilars fonamentals de tot estat de dret" amb aquestes paraules. 

TUIT Carles Puigdemont PP poder judicial

Puigdemont s'ha mostrat preocupat a les xarxes per aquestes declaracions d'un membre d'un "partit polític que ha governat l'Estat i el pot tornar a governar en qualsevol moment". Tot i això, el president ha fet servir la ironia per agrair "el favor" que els fa el portaveu de justícia del PP amb aquesta entrevista, ja que ara serà més fàcil "explicar a Europa la politització de la justícia espanyola".

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, també ha reaccionat a les paraules de López sobre la influència del PP en el poder judicial. En aquest cas, Boye ha destacat que aquestes declaracions són "un atac de sinceritat que permet qüestionar la imparcialitat de la majoria de la carrera judicial", fent referència a la cita textual amb què La Razón ha titulat l'entrevista. 

TUIT Gonzalo Boye PP poder judicial

Puigdemont i Boye no han estat els únics en reaccionar al text. Gran part de l'esfera política també ha dit la seva, com és el cas dels diputats tuitaires Gabriel Rufián (ERC) i Jon Iñarritu (EH Bildu).

Rufián ha recordat que aquestes paraules no són cap notícia, ja que la influència del PP sobre els jutges és quelcom normal a l'estat espanyol: "Ja ho havíem notat". Iñarritu, en canvi, ha pres una posició més seriosa i ha dit que el vincle tan estret entre la justícia i els partits "és el perill a evitar".

larazon

En l'entrevista, López insisteix el president espanyol, Pedro Sánchez, que el seu partit només donarà suport a la renovació del CGPJ si va "unida a una reforma de l'elecció dels vocals i del fiscal general", com ja havia expressat anteriorment Casado. I és en aquest context que el portaveu de justícia dels populars ha amenaçat el govern espanyol: "El PP té el suport de la majoria de la carrera judicial".

El PP està instal·lat en el "no" a la renovació del poder judicial i espera que arribin les pròximes eleccions espanyoles, a veure si d'aquesta manera no necessiten pactar amb el PSOE per elegir els vocals i el fiscal general. Una postura que està sent molt criticada, ja que mostra el gran nivell de politització del CGPJ. De fet, aquesta setmana vam veure com l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, carregava durament contra la formació conservadora per aquest motiu: "El PP necessita controlar el poder judicial per sobreviure".

 

Imatge principal: El president Carles Puigdemont i el seu advocat, Gonzalo Boye / Arxiu