En tres mesos ja es compliran tres anys de la caducitat del mandat de l’actual Consell General del Poder Judicial. I res no fa pensar que la situació s’hagi de desbloquejar aviat, malgrat els intents reiterats del govern espanyol per a revertir l’actual majoria conservadora. Avui el seu president, Carlos Lesmes, ha tornat a insistir en denunciar la situació anòmala i “insostenible” i reclamar la renovació. Ho ha fet en el seu discurs durant l’acte d’obertura de l’any judicial, on també ha criticat els indults. A la sala hi era present la ministra de Justícia, Pilar Llop, però també el cap de l’oposició, Pablo Casado. Ja fa vuit anys que Lesmes presideix el CGPJ.

Concretament, el president del Tribunal Suprem i del CGPJ ha dedicat la part final del seu discurs a “la situació anormal en què es troba actualment el Consell General del Poder Judicial per causes que li són completament alienes”. Lesmes ha recordat que la Constitució estableix un termini de cinc anys que no és “orientatiu” i que el Congrés i el Senat “estan obligats a respectar aquest termini”. Una obligació que “és extensible a les forces polítiques allà representades, sense que un deure que dimana de la pròpia Constitució pugui subordinar el seu compliment a raons d'oportunitat política”.

El president de l’òrgan de govern dels jutges ha subratllat com només durant l’últim any el ple del CGPJ ho ha reclamat tres cops, una petició que també s’ha reiterat en sis ocasions als presidents del Congrés i el Senat. “El cert és que cap d’aquestes crides ha fet efecte i assistim un any més, amb especial polèmica, a aquesta anormal prolongació del mandat del Consell que presideixo”, ha lamentat Carlos Lesmes.

A més a més, el president del CGPJ ha carregat contra la reforma impulsada pel govern espanyol, que ha limitat les funcions de l’òrgan quan es troba en funcions, com és el cas actual. Aquesta reforma no va atendre les seves peticions i només ha fet que “agreujar” la situació, ha criticat. Entre altres coses, la iniciativa legislativa va impedir que poguessin continuar els nomenaments de jutges i magistrats amb el mandat caducat.

“Urgeix pel bé de tots que la nostra institució desaparegui de l’escenari de la lluita partidista i que les forces polítiques concernides, amb patriotisme constitucional i generositat, assoleixin en les pròximes setmanes l’acord necessari per a la renovació”, ha reclamat el president de la judicatura espanyola. "La situació en què ens trobem és insostenible per a la Judicatura i per a la pròpia societat, perquè aquest incompliment de la legalitat, postergant la renovació del Consell, està afectant de manera directa a un òrgan que va ser dissenyat per la pròpia Constitució per garantir la independència en l'exercici de la funció judicial davant tots", ha conclòs.

S'ha parlat del bloqueig del CGPJ i dels independentistes. En canvi, cap paraula sobre el rei emèrit Joan Carles I, malgrat les investigacions obertes per la Fiscalia. No s'hi han referit ni Lesmes ni la fiscal general Dolores Delgado. L'acte ha estat presidit per Felip VI, com és habitual.