PSOE i Unidas Podemos acceleraran l'aprovació de la reforma de la sedició amb un ple extraordinari, segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries aquest divendres. Els dos grups parlamentaris estudien aquesta possibilitat mentre la proposició de llei segueix la seva tramitació exprés, després de la presentació divendres de les esmenes parcials. La convocatòria d'un ple extra ja va ser un mecanisme fer servir per al primer examen parlamentari, quan es va iniciar el camí per derogar el delicte amb els vots dels socialistes, Unidas Podemos i ERC. Una setmana més tard, es va repetir per superar les esmenes a la totalitat de PP, Vox, Ciutadans, Junts i la CUP.

La reforma del Codi Penal entra a la recta final en el Congrés dels Diputats i es preveu completar la setmana vinent. La Mesa de la Comissió de Justícia va convocar per a aquest dilluns 12 de desembre la ponència per discutir a porta tancada les esmenes parcials. L'endemà es votarà el seu informe en la comissió i la proposició de llei quedarà llesta per al seu debat en el ple. L'ordre del dia de la pròxima sessió plenària ja està fet i per modificar-lo cal unanimitat, cosa impossible perquè PP, Vox i Ciutadans no ho acceptaran. És per això que PSOE i Unidas Podemos estudien organitzar un ple extraordinari el divendres 16 de desembre, dedicat a l'aprovació final de la derogació del delicte de sedició per a la seva remissió al Senat.

La sedició, derogada abans d'acabar l'any

Segons el calendari establert, la reforma del Codi Penal completarà la seva tramitació en el Congrés en poc més d'un mes. Com és una proposició de llei dels grups parlamentaris i no d'un projecte de llei del govern de coalició, la iniciativa es va registrar sense informes consultius del Consell d'Estat ni del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). La Mesa del Congrés li va donar llum verda el 14 de novembre i la va enviar al govern espanyol per al tràmit de donar la seva conformitat. Si bé l'executiu té 30 dies per respondre, en aquesta ocasió li van sobrar 29 dies: en 24 hores va registrar l'escrit de conformitat per a la tramitació.

El PSOE i Unidas Podemos van demanar que es tramités pel procediment d'urgència, cosa que implica retallar els terminis d'esmenes a la meitat. Així, el 29 de novembre van unir les forces a la Mesa del Congrés per retallar encara més els terminis i donar només tres dies per presentar les esmenes a la totalitat — que es van debatre dos dies després, el primer de desembre. L'objectiu de tot plegat és que la derogació del delicte de sedició s'aprovi abans de final d'any i pugui entrar en vigor al més aviat possible.