Els conservadors del CGPJ han maniobrat per evitar la reforma de la Moncloa per desbloquejar el Constitucional, mitjançant la sol·licitud de convocatòria d'un ple urgent i extraordinari per votar els candidats del tribunal de garanties abans que s'aprovi la proposta del govern espanyol i entri en vigor. Una proposta que veuen com una "amenaça", tal com han traslladat a Efe i Europa Press aquest divendres. La cosa és que el govern espanyol ha proposat passar d'una majoria de tres cinquenes parts a una majoria simple perquè l'òrgan de govern dels jutges designi els seus dos candidats al TC i que, en cas que continuï incomplint, es puguin exigir als seus vocals responsabilitats — que poden arribar a ser penals. Unes propostes que els vocals conservadors han considerat que són una forma de pressió, mentre que els progressistes les han titllat de solució al bloqueig actual.

Les fonts consultades creuen que es tracta d'una "ingerència demolidora", un "xantatge" i, fins i tot, una "amenaça" amb el simple objectiu que s'admeti el nom proposat pel sector progressista: José Manuel Bandrés, magistrat del Tribunal Suprem. És per això que els conservadors s'han mostrat "al·lucinats" i "preocupats" amb la reforma presentada pel PSOE i Unidas Podemos. Una reforma que els tracta "gairebé com a delinqüents" per tal de "copar les institucions que no controlen", de manera que han acusat l'executiu estatal de "jugar amb foc" perquè "està a punt de carregar-se la separació de poders i l'estat de dret".

Convocar un ple urgent del CGPJ

El sector conservador ha assenyalat que la reforma contempla que cadascun dels 18 vocals proposi i voti només un candidat, de manera que garantirà que els dos més votats siguin els aspirants de cada bloc. És a dir, que els progressistes s'assegurarien la designació de l'esmentat Bandrés. Un perfil al qual els conservadors s'oposen. És per això que s'han reunit aquest mateix divendres per estudiar la possibilitat de demanar al president interí del Consell General del Poder Judicial, Rafael Mozo, que convoqui un ple urgent i extraordinari per votar els dos candidats del TC abans que aquesta reforma s'aprovi i entri en vigor.

Amb Bandrés i l'entrada dels ex alts càrrecs del PSOE Juan Carlos Campo i Laura Díez, els socialistes tancarien que el magistrat Cándido Conde Pumpido presideixi el Constitucional. "Els hi va tot en això", diu un vocal conservador, conscient que la Moncloa anhela el canvi de majories en el tribunal de garanties — amb l'objectiu d'afrontar amb solvència la revisió de l'agenda social de Pedro Sánchez en el TC. En conclusió, els conservadors creuen que la reforma suposa "forçar" i generar "distorsions en el funcionament habitual". "És posar en perill les institucions", han resumit.

Els conservadors hauran de complir la llei

Sobre les possibles responsabilitats penals, han insistit en la idea que es tracta d'una "amenaça" i que "no hi ha per on agafar-ho". "Què faràs ara? Declarar-te en rebel·lia?", s'ha preguntat un vocal, que també ha reconegut que ara hauran de complir la llei — tot i que han assegurat que l'han complit fins ara. De fet, s'han mostrat molestos per les acusacions que el bloqueig que perpetren és una tasca d'oposició a Sánchez sol·licitada per Alberto Núñez Feijóo. "No hi ha retard ni bloqueig ni res", han insistit, tot i que ja han passat tres mesos des que es va esgotar el termini per nomenar els candidats del TC.

El pròxim 22 de desembre el ple havia de votar els candidats, que no és el mateix que nomenar-los. "No sabem què passarà", han assenyalat les fonts conservadores. Només tenen una cosa clara: "Tot això ho posa cap per avall". En canvi, els progressistes han celebrat la reforma i han recordat que el Congrés dels Diputats existeix per oferir solucions al "doble boicot" del sector conservador tant a la renovació del CGPJ com del TC.