El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous les esmenes a la totalitat contra la derogació del delicte de sedició, cosa que es tradueix en un nou pas cap a la seva supressió del Codi Penal. Així doncs, la cambra baixa ha donat llum verda a seguir avançant en el text que elimina aquest delicte, però el substitueix per la inclusió dels desordres públics agreujats, el que es preveu que en les properes setmanes sí que generi debat entre els diversos grups parlamentaris del Congrés a través d'esmenes. 

PP, Vox, Junts per Catalunya, CUP i Ciutadans han presentat esmenes a la totalitat. Les esmenes s’havien interposat contra el text presentat fa tres setmanes per part del PSOE i de Podemos per “adaptar la legislació penal a l'ordenament de la Unió Europea, i reforma dels delictes contra la integritat moral, desordres públics i contraban d’armes de doble ús”. És a dir, el text que intercanvia sedició per desordres públics agreujats.

Els dos partits independentistes que han presentat esmenes a la totalitat han basat bona part dels seus discursos a denunciar que es tracta d’una modificació del Codi Penal que posa en risc el dret de protesta. La primera a parlar ha estat la diputada anticapitalista Mireia Vehí, que ha recordat que això no només ho defensa la seva formació: “També ho diu Comissions Obreres i diverses entitats socials catalanes”. La cupaire ha insistit que es tracta d’un text perillós si es “deixa el concepte d’intimidació en mans d’un jutge del PP o de Vox”. 

Així mateix, Junts per Catalunya ha denunciat que amb una derogació de la sedició, però amb una modificació del Codi Penal que inclou els desordres públics agreujats “no es treu cap joguina als jutges, sinó que se’ls dona una nova joguina per a la seva voluntat repressora”. Ha estat el diputat Josep Pagès qui ha afirmat que defensen derogar la sedició sense modificar els desordres públics i deixar també per escrit que el delicte de rebel·lió comporti necessàriament l’ús d’armes. També ha carregat contra el president d’Unidas Podemos al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, a qui ha acusat d’estar “obsessionat” amb Junts.

Asens, però, s’ha defensat afirmant que Junts està endinsat d’uns d’una “bombolla molt narcisista”, a més de lamentar que la formació faci constantment política del no a la cambra. D’altra banda, i aquest cop en resposta a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha afirmat que s’ha acabat imposant el full de ruta de reforma de la sedició, i no "d'independència i amnistia” de l’independentisme.

La votació de les esmenes a la totalitat ha arribat una setmana després que el Congrés dels Diputats fes el primer pas per derogar el delicte que va dur a la presó els líders independentistes del procés. Dijous passat, els vots del PSOE, Unidas Podemos, ERC, Bildu i PNB van permetre que el text presentat per les dues formacions que conformen el govern espanyol iniciés el seu tràmit parlamentari per derogar el delicte i reformar el Codi Penal de manera que s'incloguin els desordres públics agreujats. Llavors, Junts per Catalunya i la CUP van optar per abstenir-se.