El PSOE ha decidit respondre els atacs de partits com el PP, Vox i Ciutadans, que han aprofitat l'assalt a les seus dels poders del Brasil per criticar la reforma de la sedició. Ho ha fet a través de la ministra d'Educació i Formació Professional i portaveu de l'Executiva Federal del PSOE, Pilar Alegría, que ha assegurat aquest dilluns que "si el que ha passat al Brasil, hagués tingut lloc a Espanya, s'aplicaria el delicte de rebel·lió". Precisament, la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, va qüestionar que a l'Estat espanyol aquests fets serien "simplement un desordre públic". 

Alegría, però, s'ha oblidat de Gamarra i s'ha dirigit directament al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, a qui ha recomanat que es llegeixi el Codi Penal. "Pensava que el senyor Feijóo es coneixia millor, amb més detall, el Codi Penal. Ho dic perquè si el que ha passat a Brasil, hagués passat a Espanya, s'aplicaria el delicte de rebel·lió", ha afirmat durant una roda de premsa, on també ha subratllat que aquest delicte "no ha canviat". "Li vaig a fer una recomanació, al senyor Feijóo, que es llegeixi l'article 472 del Codi Penal", ha continuat.

Així mateix, la ministra d'Educació i Formació Professional ha aprofitat per carregar contra la feina feta pel PP com a principal partit de l'oposició. "Sabeu que és realment lamentable? Que tinguem un partit que faci quatre anys que no vol reconèixer la legitimitat que té aquest govern", ha apuntat Alegría. "Ja que dirigeix el PP, seria important que per una vegada es posi a treballar de manera constructiva per ajudar al país, plantejant solucions i respostes", ha afegit, dirigint-se de nou al president del partit. Segons la titular d'Educació, la formació liderada per Feijóo "no va estar al costat de la ciutadania ni durant la pandèmia, ni ara en aquestes complicades circumstàncies". 

Més crítiques del PSOE al PP

A més a més, la portaveu del PSOE ha recriminat als membres del PP que en els seus missatges reaccionant a l'assalt a les institucions del Brasil no donessin suport al president Lula de Silva. Per a Alegría, això "descobreix el veritable posicionament" del PP en aquests últims anys. 

Tot i que Alegría només s'ha dirigit al PP, el partit liderat per Feijóo no ha estat l'únic que ha carregat contra el govern espanyol. Per la seva part, Vox ha condemnat "la violència exercida contra les institucions democràtiques" al Brasil, però, ràpidament, el portaveu polític de la ultradreta, Jorge Buxadé, ha recordat que a Espanya "s'ha indultat aquells que van cometre un delicte de sedició i van donar un cop d'estat contra la unitat nacional i les institucions democràtiques". Des de Ciutadans també s'han sumat a utilitzar les accions dels bolsonaristes per criticar l'independentisme. L'encara presidenta Inés Arrimadas ha penjat un vídeo dels incidents ocorreguts a les portes del Parlament durant el primer aniversari de l'1-O, el 2018, i ha denunciat que "a Espanya tenim exemples de totalitaris que assalten institucions democràtiques".