N'hi ha que sempre escombren cap a casa i que aprofiten qualsevol ocasió per fer un paral·lelisme, si cal inventat. La secretaria general i portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha aprofitat l'assalt a les institucions federals del Brasil per part de milers de bolsonaristes per carregar contra la reforma del Codi Penal que elimina el delicte de sedició i modifica el de desordres públics i el de malversació. La dirigent del PP aprofita una piulada del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en què condemna l'assalt de Brasil i envia el seu suport al president brasiler Lula, per recordar que si l'assalt es produís a Espanya "seria un simple desordre públic". Cal recordar que el delicte de rebel·lió no ha quedat tocat per la reforma, que ha afectat la sedició i la malversació. Per la seva banda, el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha denunciat la "poca vergonya" de Gamarra per "atacar" el president espanyol sense condemnar "l'intent de cop d'Estat a Brasil".

TUIT Cuca Gamarra

La policia ha recuperat el control

La policia ha recuperat el control del Congrés del Brasil, el Tribunal Suprem i el Palau de Planalto, seu de la presidència del país, després de més de quatre hores d'ocupació per part de manifestants contraris a l'actual president, Luiz Inácio Lula da Silva, i partidaris del seu rival i antecessor, Jair Bolsonaro. Els participants de la protesta demanaven una intervenció militar per derrocar Lula, vencedor de les darreres eleccions i des de diumenge passat, 1 de gener, president del Brasil. Els manifestants han irromput primer al Congrés, on hi ha la Cambra dels Diputats i el Senat, on han fet diverses destrosses, i després han assaltat el Tribunal Suprem i el Palau de Planalto, situats a pocs metres un de l'altre, a Brasília.

Des de São Paulo, on era de visita, Lula da Silva ha anunciat la intervenció de Brasília per part del govern federal i ha carregat durament contra els "feixistes" i "vàndals" que han protagonitzat l'assalt a les tres institucions del país. També ha carregat contra el "genocida" Bolsonaro, a qui ha acusat d'instigar la protesta. El Tribunal Suprem ja ha avalat la intervenció del Districte Federal i ha advertit que "actuarà perquè els terroristes que han participat d'aquests actes siguin degudament jutjats i exemplarment castigats".

Bolsonaro nega responsabilitats

L'expresident del Brasil, Jair Bolsonaro, ha negat que sigui responsable de l'assalt a les institucions per part dels seus simpatitzants. Bolsonaro, més de set hores després de l'atac als edificis públics, ha assegurat que durant el seu mandat "sempre" ha complert amb la Constitució, "respectant i defensant les lleis, la democràcia, la transparència i la sagrada llibertat". "A més, repudio les acusacions, sense proves, que em va atribuir l'actual cap de l'Executiu del Brasil (Luiz Inácio Lula da Silva)", ha escrit l'exmandatari en una sèrie de missatges publicats al seu perfil de la xarxa social Twitter.

El ministre de Justícia, Flávio Dino, ha afirmat que Bolsonaro és políticament responsable dels atacs a les institucions democràtiques que han tingut lloc aquest cap de setmana després de setmanes d'amenaces. "Políticament és clar que, en la mesura en què hi va haver una transició conflictiva i que no hi va haver reconeixement del resultat electoral i, per contra, va haver-hi una instigació a creure en esoterisme, exotisme, tesis estranyes o agressives, és clar que la responsabilitat política és inequívoca", ha afirmat Dino.