Ni tan sols l'assalt contra les institucions del Brasil ha estat suficient perquè l'espanyolisme relaxi la seva obsessió amb l'independentisme. El Partit Popular, Vox i Ciutadans no han pogut evitar instrumentalitzar les seves (tèbies) condemnes a l'intent de cop d'estat per barrejar-les amb crítiques contra el moviment sobiranista català. Milers de seguidors de l'expresident del Brasil, Jair Bolsonaro, que aquest diumenge  participaven en una manifestació per reclamar una intervenció militar i enderrocar el president Lula da Silva, van acabar ocupant els edificis dels tres poders al país, amb ultradretans al Congrés del Brasil, al Palau de Planalto i al Tribunal Suprem. Però els fets insòlits i antidemocràtics no han evitat l'enèsim atac contra l'independentisme.

Al PP, ha estat la secretària general, Cuca Gamarra, la primera que s'ha pronunciat al respecte, i ha criticat que els mateixos fets, si haguessin ocorregut a l'estat espanyol, serien "simplement un desordre públic". D'aquesta manera han aprofitat els populars per censurar la reforma de la sedició pactada entre el PSOE i ERC. I aquesta mateixa tarda ha estat el nou portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, qui, en una línia similar, s'ha preguntat si "algú amb seny creu que Lula da Silva d'aquí a cinc anys modificarà el Codi Penal per rebaixar les penes per delicte penal dels que van intentar un cop d'estat i subvertir l'ordenament constitucional al Brasil". Això sí, malgrat l'evident equiparació amb el referèndum de l'1 d'octubre i la condemna posterior dels polítics independentistes, Sémper ha tirat pilotes fora per assegurar que "no hi ha comparació possible" entre els dos fets.

Per la seva banda, Vox ha sorprès condemnant "la violència exercida contra les institucions democràtiques" al país llatinoamericà. Però el portaveu polític de la ultradreta, Jorge Buxadé, ràpidament ha reorientat la crítica per afirmar que ells condemnen "tota la violència, a diferència de l'esquerra a Europa, i especialment l'espanyola". I aleshores s'ha dedicat a recordar que a Espanya "s'ha indultat aquells que van cometre un delicte de sedició i van fer un cop d'estat contra la unitat nacional i les institucions democràtiques". Com el PP, Buxadé ha centrat l'atenció en la reforma del Codi Penal, i ha preguntat amb quins mecanismes compta ara l'Estat en cas que es produeixi un cas similar després de les eleccions generals a final d'any, "quan el PSOE i els seus socis perdin".

I, des de Cs, el mateix però amb més diversitat de veus. Mitjançant les xarxes socials, l'encara presidenta Inés Arrimadas ha penjat un vídeo dels incidents ocorreguts a les portes del Parlament durant el primer aniversari de l'1-O, el 2018. "A Espanya tenim exemples de totalitaris que assalten institucions democràtiques", ha denunciat. "Així vam haver de sortir fa pocs anys del Parlament davant la multitud separatista, animada pels que avui no només continuen a la Generalitat, sinó que són socis del govern espanyol i redacten el Codi Penal". Similarment, l'eurodiputat taronja Jordi Cañas ha comparat la mateixa protesta amb l'atac dels bolsonaristes. "Això del Brasil és un intent; ells no només ho van intentar, sinó que ho van fer", ha llançat, i ha afegit que es va fer amb extrema violència i que va fracassar per la intervenció dels Mossos d'Esquadra. I, en una mostra d'innovació, la portaveu de Cs a Catalunya, Anna Grau, ha assenyalat la similitud entre l'assalt al Brasil i la manifestació convocada per les principals entitats independentistes contra la cimera hispanofrancesa el pròxim 19 de gener a Barcelona: "Populisme i més populisme".