El Consell Europeu que s'ha reunit a Brussel·les s'ha hagut d'aturar durant uns minuts per una enrabiada del president espanyol, Pedro Sánchez, quan no se li ha acceptat una solució a escala europea per moderar els preus de l'energia, ni tampoc centrada només en Espanya i Portugal, per l'oposició d'Alemanya, dels Països Baixos i dels països escandinaus. La reacció del president espanyol ha estat furibunda coincidint amb el fet que se sent molt pressionat per les protestes al carrer contra l'alça de preus i entre acusacions que el govern espanyol no fa res. "Em vaig a airejar una estona a veure si troben una solució tècnica", ha deixat anar Sánchez mentre abandonava la trobada, cosa que ha forçat a fer una pausa, segons informa la Ser.

Al cap d'una estona el president espanyol ha tornat a la trobada, amb l'objectiu d'aconseguir almenys una "illa energètica" temporal per a Espanya i Portugal que passi perquè la UE intervingui els preus del gas i la llum en aquests dos països. Però el cas és que el govern espanyol no ha pres per ara cap mesura significativa respecte al preu de l'energia, mentre que altres Estats com Alemanya, Àustria o França sí que ho han fet. Alemanya va acordar ahir precisament un pagament únic de 300 euros als ciutadans i rebaixarà temporalment el preu dels carburants com a part d'una sèrie de mesures per a compensar el fort repunt del preu de l'energia a conseqüència de la guerra d'Ucraïna. Els màxims responsables dels tres partits de la coalició del govern, d'esquerres com l'espanyol, van anunciar una rebaixa del preu de la gasolina i el dièsel en 30 i 15 cèntims respectivament durant els pròxims tres mesos. Aquesta mesura es formularà a través d'una rebaixa temporal de l'impost dels carburants. A més, el govern alemany ha acordat que durant tres mesos, s'oferiran bitllets mensuals per al transport públic de rodalies per valor de 9 euros. A Espanya no hi ha cap mesura d'aquestes característiques, perquè el govern s'ho ha volgut estalviar intentant una solució a través de la UE.

"La cimera no pot acabar sense acord. Necessitem mesures i les necessitem ara", va afirmar ahir Sánchez al diari econòmic Financial Times, reconeixent que la seva aposta està en risc. Sánchez ha amenaçat de vetar el document de conclusions de la reunió si no s'atenen les seves reclamacions per desvincular el preu del gas del de l'electricitat o si no se li dóna una solució separada per a Espanya i Portugal, diferent de la resta del mercat elèctric europeu.

A la fotografia principal, Pedro Sánchez amb els mandataris de Grècia i Xipre | EFE