La guerra d'Ucraïna ha estat un dels temes que més conflicte ha generat entre els socis de la coalició al govern espanyol per les diferents postures entre PSOE i Unidas Podemos a l'hora d'entregar armament al país de Volodímir Zelenski. Els morats sempre han fet bandera del diàleg entre Rússia i Ucraïna, mentre que Pedro Sánchez i els ministres socialistes han seguit la línia europea, aposant per fer entrega d'ajuda militar, ignorant la posició dels seus socis. En les últimes setmanes, i davant la petició dels tancs Leopard que l'Executiu ha acabat acceptant, la secretaria general de Podemos, Ione Belarra, ha posat el crit al cel, ja que considera que el següent pas és enviar tropes militars espanyoles a territori ucraïnès per lluitar contra l'exèrcit de Vladímir Putin. Davant aquestes paraules alarmants, els ministres socialistes han sortit a desautoritzar la titular de Drets Socials i assegurant que les seves declaracions són mentida. 

"Avui ens diuen que mai hi haurà soldats espanyols combatent a Ucraïna, ens diuen que no hi haurà soldats americans pilotant avions de combat, perquè això, suposaria, citant al president dels Estats Units, Joe Biden, la tercera guerra mundial. Però companys, no tenim cap garantia que no incompliran les seves promeses. L'escalada bèl·lica és un animal insaciable que mai en té prou i arrossega a tothom", assegurava Ione Belarra la setmana passada en un acte del partit, en línia amb el que ha anat defensant durant aquest primer any de guerra. Als socialistes, aquestes paraules no els han agradat gens i els ministres més implicats en aquest conflicte, José Manuel Albares (Exteriors) i Margarita Robles (Defensa), han negat en rotund la possibilitat que Espanya enviï tropes a Ucraïna, tal com suggereix Belarra. 

El PSOE acusa a Podemos d'escampar fake news sobre la guerra 

Per un costat, el ministre Albares ha insistit que l'enviament de tropes espanyoles a Ucraïna per part d'Espanya, la Unió Europea o la OTAN està totalment descartat, advertint que qui envia missatges sobre una presumpta planificació està llançant "fake news", en el que és un clar retret als seus socis de govern, que han fet precisament de la lluita contra les notícies falses la seva bandera. En una visita aquest diumenge al Teatre Circ d'Albacete, el ministre d'Exteriors ha volgut enviar així un missatge "clar i taxatiu", negant de totes totes que s'estiguin plantejant enviar tropes a Ucraïna. Sobre els enviaments d'armes, que tampoc agrada a Podemos, ha aclarit que tot el material que fa arribar l'Estat a Ucraïna és per "defensar la integritat territorial i la sobirania en una guerra il·legal i injustificada". 

Per la seva part, la ministra de Defensa Margarita Robles s'ha expressat d'una manera tan contundent com el seu company de gabinet. En una entrevista a La Vanguardia, Robles ha assegurat que l'escenari que planteja Podemos és "absolutament impossible, inexistent". "Els soldats espanyols només intervendrien si hi hagués una agressió a un país de l'OTAN. Mai, mai, cap tropa d'un país de l'OTAN, i Espanya és un d'ells, participarà en la guerra d'Ucraïna. Mai, mai. Vull que quedi molt molt clar", ha assegurat la ministra, sense deixar espais per dubtes. Anant més enllà, però, en la seva resposta, també ha aprofitat per desautoritzar a Ione Belarra per les seves hipòtesis:  "Abans de parlar s'ha de conèixer el tractat de l'OTAN i han de saber que les tropes d'un país membre només intervenen si un altre país membre és agredit i demana ajuda", he aclarit Robles, en referència al article 5 del tractat fundacional de l'Aliança.