ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna 
La tensió entre el PSOE i Podemos per la guerra a Ucraïna no s'atura. La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha deixat palesa aquest diumenge la distància amb el seu soci de govern i ha titllat de "partits de la guerra" aquells que donen suport a l'enviament d'armes a Ucraïna, en clara al·lusió al PSOE. De fet, ha remarcat que no s'està fent tot el possible: "Què fan dues delegacions, una ucraïnesa i una altra russa, negociant sols sense supervisió de Nacions Unides i sense supervisió de l'OSCE (Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa) que permeti treure la gent d'Ucraïna? No hi ha dret al fet que els interessos econòmics que hi ha darrere de les guerres no deixin treballar la diplomàcia". En un acte d'Unidas Podemos celebrat aquest diumenge amb motiu del 8-M, la secretària general de Podemos ha subratllat que Ucraïna està vivint "una invasió criminal injustificada i injustificable" i, per això, és "urgent fer alguna cosa". "Els partits de la guerra et diuen que enviem armes; us demano que pensem quines són les mesures més eficaces per ajudar de veritat els ucraïnesos i ucraïneses; encara que tinguem poders polítics en contra, cal apostar-ho tot per la diplomàcia, per la pau", ha dit.

Aposta per la diplomàcia 

Belarra ha afegit que és una "elecció molt difícil: o una guerra de dimensions mundials o una aposta seriosa per la diplomàcia. Aquesta és la pregunta clau que cal fer i que ha de respondre la ciutadania espanyola". En aquest sentit, ha recordat que Espanya és "un país solidari, el país del no a la guerra, que es commou amb el patiment d'altres pobles". En la mateixa línia ha anat la ministra d'Igualtat i secretària d'acció de govern de Podemos, Irene Montero, que ha donat suport al paper de Belarra de voler defensar la pau, "en l'únic moment en què és possible, que és a la guerra". Montero ha subratllat que l'"única manera efectiva i real de parar els peus a Putin i d'ajudar el poble ucraïnès, és defensar la diplomàcia de precisió, l'altíssima política, com deia l'expresident Rodríguez Zapatero". La ministra ha apostat per la negociació i l'observació internacional d'aquest diàleg que s'està produint entre els enviats del govern rus i l'ucraïnès i ha exigit "protecció" a aquestes negociacions perquè l'alto el foc sigui immediat. Montero ha insistit en el fet que defensarà aquests principis "costi el que costi" i ha alertat que en les pròximes setmanes i mesos hi haurà conseqüències en l'economia i en la vida d'europeus i espanyols i per això ha apel·lat a "córrer, no és moment de posar pedaços". 

"Ha sobrat agressió de l'enemic"

En l'obertura del comitè federal del PSOE aquest diumenge, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assenyalat que en la guerra d'Ucraïna no ha faltat diplomàcia, sinó que ha "sobrat agressió" per part de Putin. En aquest sentit, Sánchez ha qualificat d'"injusta i innecessària" la guerra i ha reivindicat el paper d'Europa en el conflicte a Ucraïna. "Mentre s'estava dialogant, l'agressor preparava la seva agressió. Mentre tots ens esforçàvem a evitar el conflicte, l'agressor ocultava cínicament els seus plans", ha lamentat el president espanyol. Sánchez ha advertit que la crisi de la guerra a Ucraïna serà "llarga" i ha assenyalat que afectarà l'economia, a més de "deixar marcada" una generació. "Tot i això, estic convençut que Europa prevaldrà", ha conclòs. 

Sánchez ha deixat clar que des del partit saben distingir "una democràcia d'un règim autoritari, un agressor d'un agredit, una nació lliure i sobirana d'una potència nuclear i sabem quin és el costat correcte de la història". Pel que fa a la resposta d'Espanya i Europa davant la invasió russa, el líder dels socialistes considera que "hem respost de manera ferma i unida davant les bombes de Putin. Vull enviar una gran abraçada als refugiats, a qui dono tota la solidaritat per fer saber que Espanya serà un centre de refugiats en aquesta guerra", ha remarcat.