Espanya enviarà sis carros de combat Leopard 2A4 a Ucraïna. Així ho ha anunciat aquest dimecres la ministra de Defensa, Margarita Robles, en el marc del debat sobre l'ajuda militar proporcionada a Ucraïna que s'està celebrant al Congrés. Robles ha apuntat que es podria ampliar el nombre de tancs si fos necessari i ho sol·licitessin tant el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, com l'OTAN. En un debat en el Congrés sobre l'ajuda militar proporcionada a Ucraïna des de l'inici de la guerra fa un any, Robles ha concretat que Espanya està ja reparant una secció avançada de 'Leopard' emmagatzemats des de fa una dècada a Saragossa que es troben "en un estat molt deficient". La ministra ha evitat donar detalls sobre la resta de l'armament aportat a Ucraïna per "no donar ni una sola pista a Putin", tot i que ha repassat alguns dels enviaments que s'han fet. En total, han estat 54 transports a Ucraïna (42 per via aèria i la resta per via terrestre i marítima).

Tancs preparats per l'abril

La previsió del Ministeri de Defensa és que siguin enviats a Ucraïna per a la seva integració en un batalló internacional. Margarita Robles no ha concretat la dada sobre el lliurament dels carros de combat, però ha assegurat que l'objectiu és tenir els tancs preparats per a finals de març o principis d'abril, coincidint a més amb la finalització de l'ensinistrament dels 55 militars ucraïnesos que s'estan formant a Saragossa per a la seva tripulació i manteniment. Entre l'armament enviat, Robles ha parlat del llançacoets anticarro C90, munició, metralladores, projectils, munició per a carros, artilleria de 105 i 155 mil·límetres, una bateria antiaèria Aspide i míssils i llançadors Hawk, míssils Mistralenc, obusos 105/14, un centre de control desplegable per a operacions de ciberdefensa, vint vehicles blindats TOA i cinc sistemes navals.

A més, Espanya ha aportat a Ucraïna deu vehicles lleugers, deu pesats, quatre ambulàncies lleugeres i una ambulància blindada RG31. A més, també ha enviat prop 2.000 tones de combustible dièsel i divers material de protecció com 5.000 cascos de protecció antibales, armilles, bates, jaquetes i 77.000 equips d'hivern. En l'àmbit humanitari, ha detallat que s'han realitzat un total de 17 vols que han traslladat a Espanya a més de 600 persones vulnerables. La majoria són pacients oncològics, encara que també hi ha 58 ferits de guerra que estan sent tractats als hospitals militars de Saragossa i Madrid. Robles ha emmarcat aquesta ajuda a Ucraïna dins del suport d'Espanya davant la "injusta" ofensiva militar del president rus, Vladímir Putin, a qui ha assenyalat com "l'únic responsable" de la guerra.

Via per trobar la pau 

Robles ha reivindicat que l'ajuda a Ucraïna és la millor manera de treballar en favor de la pau. "Alguns parlen de vies diplomàtiques, però es van intentar fins al final i malgrat això Putin ha seguit en aquesta guerra massacrant a nens, dones, persones vulnerables i bombardejant a la població civil", ha reivindicat. En aquest context, ha emmarcat també els desplegaments militars d'Espanya als països de l'OTAN prop de la frontera amb Rússia, com Letònia, Estònia o Romania; que s'han incrementat exponencialment durant l'últim any per reforçar la política "de dissuasió" de l'Aliança Atlàntica.