Quan es compleix un any de la invasió russa d'Ucraïna8.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, han sortit als carrers de Barcelona aquest divendres a la tarda per reclamar la fi de la invasió i denunciar els crims de guerra comesos per Rússia. Sota el lema 'Barcelona amb Ucraïna', la comunitat ucraïnesa a Catalunya havia convocat aquesta concentració que ha superat les expectatives i s'ha convertit en la primera gran manifestació en solidaritat amb el poble ucraïnès a la capital catalana. 

La gran majoria dels manifestants eren ucraïnesos que viuen a Barcelona, però també hi han anat molts catalans per fer-los costat. A partir de les 19 h, els assistents s'han concentrat davant de la delegació del Parlament Europeu, al passeig de Gràcia. Allà s'han vist les primeres pancartes amb missatges a favor de la pau i contra el president de Rússia, Vladímir Putin, al qual han titllat de "terrorista", i també múltiples banderes ucraïneses, i algunes de la UE i de l'Estat espanyol. A més, hi havia un petit grup de russos amb una pancarta amb el missatge "Russos amb Ucraïna"

Manifestacio Barcelona amb Ucraina / Carlos Baglietto
Nens amb banderes ucraïneses en la manifestació 'Barcelona amb Ucraïna' en el primer aniversari de la guerra / Carlos Baglietto

La comunitat ucraïnesa agraeix el suport a Europa i a Barcelona

La marxa ha començat amb mitja hora de retard, i a les 20 h els manifestants han començat a avançar pel passeig de Gràcia darrere d'una gran pancarta amb el lema de la manifestació 'Barcelona amb Ucraïna'. "Europa unida mai serà vençuda", "Ucraïna és Europa" o "Gràcies, Barcelona, gràcies, Europa", han estat els primers càntics a sentir-se, refermant el sentiment ucraïnès de pertinença a Europa i també la gratitud per l'ajuda que han rebut del continent. 

Els manifestants han avançat amb ritme pel centre de Barcelona i les consignes més repetides han estat "Putin terrorista, Rússia agressor" o "tropes russes fora d'Ucraïna". També han venerat les tropes ucraïneses amb el clàssic "Visca Ucraïna, visca els herois" i ha cantat cançons ucraïneses. La majoria de consignes han estat en castellà, però també s'han sentit algunes en català com el clàssic "som gent de pau". 

La concentració s'ha desenvolupat sense incidents, i només a l'inici hi ha hagut una petita disputa en un grup perquè hi havia algunes pancartes que deien "Pau pactada", fet que ha provocat la discussió entre aquells que aposten per una via diplomàtica, i els que creuen que la fi de la guerra de cap manera passa per una negociació amb el Kremlin. Finalment, aquestes pancartes s'han retirat. 

Manifestacio Barcelona amb Ucraina / Carlos Baglietto
Catalunya ha acollit més de 20.000 refugiats ucraïnesos des de l'inici de la guerra. / Carlos Baglietto

Barcelona exigeix la retirada de tropes russes d'Ucraïna

En arribar a la plaça Catalunya, dues corals grecocatòliques han cantat l'himne ucraïnès i l'himne espiritual d'Ucraïna, i després els organitzadors han llegit el manifest, en el qual han volgut "recordar i honorar totes les persones víctimes d'aquesta guerra". "Les terribles massacres, com les de Butxa, Borodianka, Izium, Mariúpol, i moltes altres, han demostrat clarament, que l’objectiu de Rússia no és només la conquesta de territoris, sinó també l’extermini del poble ucraïnès", han denunciat. 

La comunitat ucraïnesa ha recordat que, segons l’Oficina del Fiscal General d’Ucraïna, s'han comès en aquest any més de 70.000 crims de guerra contra el poble ucraïnès. Per això han clamat "no al genocidi, als crims contra humanitat i als crims de guerra, a les massacres i tortures, ni a cap altra violació dels drets humans". En definitiva, Barcelona ha reclamat la pau a Ucraïna i ha exigit a Rússia que retiri de forma "immediata" les tropes d'Ucraïna, i que compleixi "els drets humans i la legalitat internacional". 

Manifestacio Barcelona amb Ucraina / Carlos Baglietto
La manifestació ha conclòs amb l'enlairament de globus amb els colors d'Ucraïna. / Carlos Baglietto