Fumata blanca. Junts, ERC i PSOE han fet públic aquest dimecres un acord per introduir modificacions a la llei d’amnistia. Així ho han anunciat les tres formacions en un comunicat conjunt menys de 24 hores abans de la reunió de la Comissió de Justícia que ha de debatre i votar el nou redactat de la norma. Tot i això, independentistes i socialistes no detallen el sentit dels canvis ni aclareixen si afecten les exclusions dels delictes de terrorisme i traïció. Per conèixer el desllorigador, caldrà esperar. Ja ho advertia aquesta tarda el president del govern espanyol: Pedro Sánchez parlava d’un acord definitiu amb Junts en qüestió de “minuts o hores”. I així ha estat. Els republicans s’han sumat a l’equació, i tots tres arribaran aquest dijous al Congrés dels Diputats amb un redactat alternatiu sota el braç.

 

 

Les tres formacions asseguren que han arribat a un acord “mitjançant una transacció única a partir de les diferents esmenes que es mantenien vives”. PSOE, ERC i Junts també afirmen que han segellat un acord fruit del “treball conjunt” que té en compte “les directrius del dret constitucional, europeu i internacional, així com l'informe preliminar de la Comissió de Venècia”. Es tracta, sostenen en aquest comunicat, d'una norma que protegeix “totes les persones vinculades al procés independentista” i que és “plenament conforme amb la Constitució, el dret i la jurisprudència europea i els millors estàndards europeus i internacionals”. 

L’esmena transaccional es debatrà i votarà a la Comissió de Justícia, que començarà a les onze del matí al Congrés dels Diputats. S’haurà de validar amb la majoria que va possibilitar la investidura de Pedro Sánchez (PSOE, Sumar, ERC, Junts, el PNB, Bildu i Podemos), que també haurà de donar llum verda al dictamen. Previsiblement, el text de la llei rebrà el segell de la Cambra Baixa el dijous 14 de març en un ple extraordinari. A partir d'aquí, l’amnistia començarà el tempestuós camí al Senat, on el PP la retindrà dos mesos i la vetarà o la buidarà de contingut. Finalment, de tornada a la Carrera de San Jerónimo, es recuperarà el redactat pactat entre l’independentisme i el govern espanyol, que serà el que entri en vigor. Els càlculs situen aquest pas final a finals de maig.

 

La llei d’amnistia estava al congelador des de finals de gener, quan Junts va rebutjar validar el redactat de la llei argüint que tenia “forats pels quals la justícia prevaricadora espanyola” podia deixar-la “en paper mullat”. Míriam Nogueras va argumentar que “aturar la repressió a mitges no és aturar-la” i va esgrimir que el text suposava “una amnistia selectiva i en diferit”. El vot en contra de la formació de Carles Puigdemont, que insistia que la manera d'enfortir la llei era a través de les seves esmenes, no va matar l’amnistia, sinó que va enviar-la de nou a la Comissió de Justícia i, d’aquesta manera, va donar més temps a juntaires i socialistes per negociar i salvar les diferències (al principi van tenir quinze dies, que es van acabar convertint en un mes sencer)

L’amnistia, un acord independent dels pressupostos

Es tracta, tot plegat, d’un acord que no va en paral·lel als pressupostos generals de l’Estat. Així ho ha asseverat el govern espanyol en els darrers dies. Fins i tot el mateix president, Pedro Sánchez, ho advertia aquest dimecres en una conversa informal amb els periodistes. Haver arribat a aquest pacte amb Junts no implica haver encaixat ja les mans amb els independentistes pel que fa als futurs comptes públics. Només hi havia correlació entre les dues coses en cas de desacord.

És a dir, l’executiu de Sánchez tenia coll avall que era imprescindible arribar a un acord amb Junts en l’amnistia si pretenien tenir aprovats els pressupostos. Perquè tenien assumit que la formació de Carles Puigdemont obstruiria els comptes si al final la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes no rebia llum verda. Si res no es torça, el PSOE ja pot treure’s de sobre una important llosa (l’amnistia) i submergir-se ara en les negociacions sobre els pressupostos.

Un pacte que es deixava entreveure des del dilluns   

El pacte entre independentistes i socialistes arriba després de les veus que s'han anat encadenant els darrers dies i les últimes hores que feien albirar llum al final del túnel. Des del Brasil, aquesta tarda Pedro Sánchez donava per feta una esmena transaccional que es donaria a conèixer en “pocs minuts o hores” i mostrava confiança a assolir “un acord parlamentari amb les diverses forces parlamentàries per tirar endavant una llei transcendent”. Les paraules del president espanyol anaven en la línia del que expressaven ahir des de la Moncloa: mantenien la porta oberta a més modificacions, tot i que no concretaven si s'acceptarien modificacions als delictes de terrorisme i de traïció. Davant de les càmeres, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, afirmava aquest dimecres al matí que s'estava “a la recta final” per arribar a un acord amb Junts i el dimarts, pels passadissos del Senat, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, havia reconegut que el pacte estava “a prop”. Des de Ferraz, la portaveu del PSOE, Esther Peña, havia allunyat qualsevol possibilitat d'eliminar les exclusions del terrorisme i la traïció.

A les files independentistes, Junts per Catalunya ha mantingut un silenci sepulcral els darrers dies i no ha donat cap pista sobre l’evolució i el sentit de les negociacions. Per la seva banda, ERC mostrava aquest migdia el seu “optimisme” que les negociacions “a tres bandes” arribessin a bon port. Teresa Jordà celebrava que el PSOE s’hagués obert “a poder millorar-la i ampliar-la” atenent les esmenes vives de les formacions independentistes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!