Dues setmanes més. És el temps de què disposen Junts i el PSOE per continuar negociant la llei d’amnistia i trobar un desllorigador per les esmenes relatives al terrorisme i a la traïció. La Mesa del Congrés dels Diputats ha acceptat aquest dimarts la petició dels socialistes per prorrogar el termini quinze dies més i allargar-lo fins al dijous 7 de març. Durant aquestes dues pròximes setmanes, la Comissió de Justícia haurà d’elaborar un nou dictamen que se sotmetrà a la votació del ple de la Cambra Baixa posteriorment. La Mesa havia donat quinze dies a la comissió, fins al 21 de febrer, per aprovar un nou dictamen, però obria la porta a ampliar el temps si ho requerien els grups parlamentaris. I així ho ha sol·licitat el PSOE. Ara bé, aquest termini ja no es podrà tornar a prorrogar i, per tal que la llei d’amnistia prosperi, la Comissió de Justícia haurà d’aprovar el text a tot estirar el 7 de març.

Això és possible perquè Junts es va oposar a la votació final de conjunt que necessitava la proposició de llei a causa del seu caràcter orgànic. El Reglament del Congrés fixa que, si això passa, una iniciativa legislativa ha de tornar a la comissió competent, que té un mes per elaborar un nou dictamen. Com que la llei d’amnistia s’està tramitant pel procediment d’urgència, la Mesa va establir inicialment un termini de quinze dies (la meitat del temps) i va posar sobre la taula la possibilitat d’ampliar-lo. El PP s’ha oposat ara a aquesta pròrroga al·legant que, a causa del tràmit d’urgència, el temps màxim hauria de ser de quinze dies. Fonts populars apunten que prorrogar-lo aplicant “la norma general” podria obrir la porta a més pròrrogues.

Junts va congelar l’amnistia i la va retornar a la Comissió de Justícia

Tot plegat es remunta al 30 de gener. Era el ple que estava fixat perquè el Congrés donés llum verda a la llei d’amnistia i la remetés al Senat. Tanmateix, Junts va expressar els seus dubtes en relació amb el redactat relatiu al terrorisme i a la traïció, més després de veure les maniobres d’alguns jutges espanyols. Els juntaires van votar a favor del dictamen, però van oposar-se en la votació final de conjunt requerida pel caràcter orgànic de la llei per guanyar marge de maniobra i tenir més temps per negociar amb el PSOE.

Les dues formacions es van reunir la setmana passada a Barcelona, tot i que les converses no s’han aturat. De moment, els punts de partida continuen allunyats: Junts vol suprimir les excepcions dels delictes de terrorisme i de traïció, mentre que el PSOE vol mantenir la versió actual del text i es nega a introduir-hi cap retoc. Les negociacions continuen i ara ja hi ha data per al seu punt final: dijous 7 de març.

Les comissions d’investigació comencen a caminar

La Mesa del Congrés també ha acordat avui fer el primer pas perquè les comissions d’investigació sobre l’operació Catalunya, els atemptats de l’agost del 2017 i el cas Pegasus puguin arrencar. L’òrgan de govern de la Cambra Baixa dona temps als grups parlamentaris fins aquest divendres perquè designin quins seran els seus vocals. Tot seguit, caldrà escollir qui presideix cada comissió i qui forma part de la mesa, abans que els partits negociïn i decideixin quin ha de ser el seu pla de treball i qui volen que comparegui en cada cas.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!