El PSOE està plenament convençut que aprovarà amb Junts per Catalunya una llei d’amnistia que deixa fora el delicte de terrorisme i de traïció. Després de setmanes de negociacions, els socialistes s’enroquen i insisteixen que no han acceptat cap de les exigències de la formació independentista. No obstant això, des de Ferraz confien que aquest dijous aprovin amb Junts un dictamen sobre la norma a la comissió de justícia, i que això permeti aprovar la versió definitiva de la llei d’amnistia al Ple del dijous 14 de març. “Hi ha més calidesa” en l’esperança de poder arribar, d’una vegada per totes, a un pacte amb la formació capitanejada a Madrid per Míriam Nogueras.

Perquè, segons asseguren fonts socialistes, encara podria haver alguns serrells pendents en aquestes negociacions. “Continuem parlant”, asseveren des de Ferraz. L’acord, doncs, no estaria del tot tancat tot i haver pres la decisió de convocar de forma oficial la comissió de justícia del Congrés dels Diputats per aquest dijous. Així, fonts del PSOE neguen que les negociacions amb Junts sobre l’amnistia vagin en paral·lel a les dels pressupostos. La correlació entre ambdues coses, doncs, només es produiria en cas de desacord, perquè fa temps que el govern espanyol té assumit que cal encaixar les mans amb Junts amb l’amnistia si no vol que els independentistes tombin els comptes generals de l’Estat. Un acord en l’amnistia, però, no implicarà haver signat ja un acord sobre els pressupostos, asseveren els socialistes.

Aquest dilluns, la portaveu del PSOE, Esther Peña, ha assegurat que existeixen “negociacions discretes” entre socialistes i juntaires, però ja ha deixat clar que el seu partit no es planteja pinzellades pel que fa a les excepcions de terrorisme i de traïció. "L'última votació ha obert un període de reflexió que ens afecta tots, i espero que fruit d'aquest procés de reflexió puguem tirar endavant una llei de reconciliació", ha afirmat en roda de premsa, empenyent Junts a deixar de banda les seves exigències, que van fer que el 30 de gener deixés la norma al congelador de la cambra baixa.

 

Convocada la comissió de justícia

Aquest dilluns, el president de la Comissió de Justícia de la Cambra Baixa, el socialista Francisco Lucas, ha informat els grups parlamentaris que la comissió es reunirà aquest dijous 7 de març. El PSOE es negava a perdre una nova votació sobre l’amnistia i va assegurar fa uns dies que només duria la norma a votació al Ple del Congrés dels Diputats en cas d’assolir un acord amb els de Carles Puigdemont.

A més, de retruc, s’esvaeixen els dubtes sobre si caldria una nova pròrroga per negociar la norma durant més temps. En els últims dies, diverses fonts coneixedores de les negociacions mostraven actituds satisfactòries sobre l’avenç de les converses. Així doncs, els grups es reuniran aquest dijous amb l’objectiu de debatre i aprovar un nou dictamen sobre la llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!