Junts per Catalunya continua reclamant a aquesta hora que el PSOE avali les seves esmenes per encabir dins del perímetre de l’amnistia els delictes de terrorisme i de traïció després de les darreres maniobres dels jutges Manuel García-Castellón i Joaquín Aguirre, atribuint a l’independentisme delictes que no s’han comès durant el procés. La portaveu dels juntaires al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha deixat clar en la seva intervenció que l’actual redactat de la llei, sorgit de la Comissió de la Justícia la setmana passada, “té forats pels quals la justícia prevaricadora espanyola pot deixar l’amnistia en paper mullat” i deixa l’independentisme “exposat a les arbitrarietats” dels jutges espanyols. Els de Carles Puigdemont argumenten que “aturar la repressió a mitges no és aturar-la” i sostenen que l’actual redactat suposa “una amnistia selectiva i en diferit”, que no és el que van acordar Junts i el PSOE. 

“Ens està passant la repressió per davant dels nassos i no farem res?”, s’ha preguntat Nogueras des del faristol. I, veient els últims moviments dels jutges espanyols, s’ha interrogat: “La cúpula judicial està dient que se’ns tirarà al coll i no farem res? El jutge Aguirre reobre una causa de fa anys el dia abans de la votació d’aquesta llei i no farem res? El jutge Aguirre es passeja per les televisions europees prevaricant i no farem res? El jutge García-Castellón es treu els delictes de la butxaca i no farem res? Si avui els podem treure la pilota, per què la posem al punt de penal? Si podem corregir-ho, corregim-ho”. Per Junts, l’actual text és “un bon punt de partida”, i ho seria “encara més en una democràcia plena on no hi hagués ingerències” dels jutges.

Nogueras ha insistit en quina és la seva posició, una postura que mantenen “amb tots els riscos”: “Una amnistia integral que no deixi ningú enrere i que repari la repressió que l’independentisme català pateix injustament des de fa molts anys”. Ha reconegut que tothom ha mostrat la “voluntat de negociar” i ha posat en relleu que l’acord amb el PSOE il·lustrava la “voluntat compartida” de “no deixar fora a ningú, a ningú” i “d’acabar amb la persecució judicial dels que volen fer política a Catalunya”. La portaveu de Junts ha fet bandera que estan “demostrant que, al final, sembla que tot no estava tan bien atado.

 

Nogueras anima el PSOE a “no tenir por d’amnistiar delictes que no s’han comès”

Míriam Nogueras ha presentat directament al PSOE les dues opcions que els juntaires situen sobre la taula: “Votar a favor de les esmenes i transaccionals i combatre els jutges prevaricadors que es rebel·len contra l’estat de dret i sincronitzen l’agenda judicial i l’agenda política”. A més, Nogueras ha exhortat el PSOE a “no tenir por d’amnistiar delictes que no s’han comès” i ha acusat els socialistes de “no estar preparats per trencar amb el franquisme”, que està “instal·lat en moltes institucions de l’Estat”. “Erradicar-lo depèn de la seva voluntat”, ha afirmat.

Per Nogueras, el govern espanyol havia de “demostrar tota la seva autoritat davant d’aquests fets injustificables”, però s'ha “deixat arrossegar per l’estètica i els titulars”. “Es diuen progressistes, però no han protegit les víctimes d’aquesta operació d’estat que ha fet mal a tanta gent”, ha etzibat a l’executiu de Pedro Sánchez. I, després d’explicitar que el PSOE els ha expressat la “por que la justícia europea impugni la llei”, ha deixat clar que Junts “assumeix tota la responsabilitat” i ha fet una crida a “no avergonyir els europeus banalitzant el que és terrorisme com estan fent alguns jutges prevaricadors”. “De debò que amb tot el que estan veient el que els fa por és la justícia europea?”, ha lamentat, i ha reblat el clau amb un interrogant dirigit als socialistes: “Quants més perseguits necessiten per adonar-se que l’agenda política la marca la cúpula judicial espanyola?”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!