L’acord definitiu entre PSOE i Junts per Catalunya sobre la llei d’amnistia arribarà en qüestió de “minuts o hores”. Així ho ha manifestat aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ha mantingut en la incògnita quina serà “l’esmena transaccional” entre les dues formacions per tal de modificar el redactat actual de la llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. En una roda de premsa des del Brasil, ha donat pràcticament per fet l’acord definitiu entre socialistes i juntaires, però ha receptat paciència davant les preguntes insistents dels periodistes, sobre com s’acabarà modificant la llei.

Hores abans, en una conversa informal amb periodistes, el president del govern espanyol ha reconegut que ha acceptat l’exigència de Junts per Catalunya de fer més canvis a la llei d’amnistia, i ha assegurat que el text de la norma es modificarà per donar més garanties a la formació de Carles Puigdemont. Els independentistes han reclamat des del primer moment que es modifiquin les excepcions de terrorisme i de traïció, dos delictes amb els quals la justícia espanyola intenta aquestes darreres setmanes esquivar l’amnistia per tal de caçar el president de la Generalitat a l’exili. Al costat del president brasiler, Lula da Silva, el líder socialista ha reivindicat que la norma que s’aprovi respectarà la Constitució i també la justícia europea.

"L'informe de la Comissió de Venècia diu que les lleis d'amnistia aprovades a 54 països han servit per a la reconciliació, i això és el que busquem; una reconciliació entre catalans, així com de la societat catalana amb els seus germans i germanes d'altres territoris d'Espanya; la llei va entrar constitucional i sortirà constitucional", ha asseverat davant la premsa. Ja es pronunciaven així fonts de la Moncloa aquest dimarts, que també explicaven que la norma s'aprovarà en els pròxims dies respectant la Comissió de Venècia.

 

Sense donar més detalls sobre les modificacions, Sánchez ha assegurat en la seva conversa informal que aquests canvis faran confiar Junts en la llei. Ha tornat a recordar que mai no ha entès els dubtes de la formació de Míriam Nogueras amb el redactat de la norma, i ha asseverat que sempre ha tingut el convenciment que la norma, tal com estava, protegiria qualsevol independentista. Sigui com sigui, el president espanyol no ha avançat si es modificarà el delicte de terrorisme.

També en conversa informal amb periodistes, Sánchez ha descartat que un pacte en la llei d'amnistia vagi del bracet d'un acord amb els pressupostos. Ha explicat que es tracta de dues coses diferents, que no van en paral·lel. No obstant això, s'ha mostrat convençut que a totes les formacions que van votar a favor de la seva investidura com a president del govern espanyol els interessa que hi hagi estabilitat a la Moncloa. Així, ha assegurat que la seva intenció és aprovar uns nous pressupostos i no esperar fins al 2025 governant amb els comptes del 2023 prorrogats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!