La diputació permanent del Congrés, amb els vots del PSOE, Podemos i els independentistes, ha tombat la compareixença del vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podemos, Pablo Iglesias, que havien demanat PP i Cs perquè donés explicacions per la investigació del jutjat d'instrucció 42 de Madrid pel suposat finançament irregular de la formació morada. El PSOE s'ha alineat amb els seus socis de coalició i ha votat en contra de la compareixença. La compareixença d'Iglesias ha obtingut 37 vots en contra, 29 a favor i dues abstencions. 

La nova portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, ha demanat la dimissió d'Iglesias i ha dit que hi ha "massa ombres de desconfiança" sobre el vicepresident segon. Gamarra ha preguntat al president, Pedro Sánchez si "seguirà protegint-lo" i l'ha acusat de tenir "silencis còmplices" alhora que l'ha instat a cessar-lo. Per part de Cs, el diputat Guillermo Díaz ha argumentat que fan falta explicacions i ha carregat contra Podemos.

cuca gamarra EFE

 La portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra / EFE

PSOE denuncia joc brut del PP

El PSOE ha carregat contra el PP per la iniciativa i ha recordat els casos de corrupció del partit. El diputat socialista Felipe Sicilia ha criticat que Gamarra faci servir la mateixa estratègia de "seguir torpedinant qualsevol acció del govern" fins i tot amb "joc brut". "Demanarà disculpes si s'acaba arxivant?", ha preguntat, segons l'ACN.

El diputat de Podemos, Enrique Santiago, ha criticat que la dreta està utilitzant "la mentida en la confrontació política" i ha assegurat que s'investiga Podemos perquè "s'atreveix a desafiar el poder".

ERC, JxCat, la CUP i EH Bildu també han votat en contra de la compareixença d'Iglesias. La portaveu adjunta d'ERC, Carolina Telechea, ha afirmat que la investigació contra Podemos és una "operació més de les clavegueres de l'Estat" i una "nova campanya mediàtica de la dreta". "Això no és Gürtel, ni Filesa, ni el cas Palau. Suggerir el contrari és banalitzar o blanquejar la corrupció dels partits afectats per aquestes trames", ha dit Telechea.

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha dit que la formació no entrarà en el "joc polític" que vol "imposar" la dreta espanyola per "desgastar part del govern" amb "interessos partidistes". "No ens busquin en jocs bruts de política", ha afirmat alhora que ha destacat que l'independentisme "ja ha patit i pateix la persecució judicial de la dissidència política". "Fa temps que anunciem que això passaria", ha dit.

Montero compareixerà per explicar l'acord del superàvit

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, si que haurà de comparèixer en una sessió extraordinària de la comissió d'Hisenda per explicar l'acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sobre l'ús de part dels romanents dels ajuntaments. En aquest cas, fins i tot Podemos, ha criticat l'acord i s'ha desmarcat dels seus socis de coalició, ja que ha votat a favor de la seva compareixença. Aquest acord es va aprovar a la FEMP només amb els vots positius dels socialistes.

El president de Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha considerat que és "raonable" que comparegui i ha criticat que l'acord implica "tutelar els ajuntaments com si fossin menors d'edat". L'Ajuntament de Barcelona, pilotat pels comuns, ja va avançar que no cediria el seu superàvit a l'Estat. També ERC, JxCat i la CUP han rebutjat l'acord de la FEMP. La diputada dels republicans Carolina Telechea ha instat el govern espanyol a presentar "un nou acord que reculli les necessitats del municipalisme".

La portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha titllat la proposta dels socialistes "d'insultant" i ha dit que "Catalunya surt perdent". També han votat a favor de la compareixença de Montero el PP, Vox, Cs, el PNB, EH Bildu o Compromís. Aquesta votació ha evidenciat que l'executiu no compta amb el suport suficient per a convalidar al Congrés el decret que recull l'acord amb la FEMP, que va aprovar el Consell de Ministres a principis d'agost.

D'altra banda, la cambra baixa ha rebutjat la resta de compareixences demandes pel PP com la del ministre de Sanitat, Salvador Illa, a la comissió d'aquest àmbit perquè doni explicacions sobre l'evolució de la pandèmia. En canvi, el Congrés ha rebutjat les peticions -també del PP- perquè compareguin les ministres d'Exteriors, Arancha González Laya, i d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, per l'afectació de la crisi del coronavirus en el turisme.

Tampoc ha tirat endavant la petició de compareixença del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, per "coordinar la resposta del govern davant l'arribada d'immigració irregular durant els mesos d'estiu". El diputat del PSOE per Canàries d'origen senegalès, Luc Andre Diouf, ha criticat que PP i Vox criminalitzin la migració i l'associïn als rebrots.

Cap punt sobre el rei emèrit

La diputació permanent no ha debatut sobre la petició de compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, sobre la marxa de Joan Carles I. La Mesa del Congrés no va acceptar-la adduint un informe dels lletrats que s'hi oposava perquè ho veia "matèria aliena a la competència" de l'Executiu.

La portaveu de JxCat, Laura Borràs, ho ha criticat en la primera intervenció a la sessió d'aquest dimarts. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, no l'ha deixat continuar perquè el tema no estava a l'ordre del dia. Borràs ha argumentat que era "important" contextualitzar la participació en la sessió "tenint en compte que hi ha punts que són de vital importància" però semblen "aliens" a l'executiu i els representants de la ciutadania.