L’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya han presentat avui una moció contra l’acord que han segellat el govern espanyol i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que té com objectiu que l’executiu utilitzi el superàvit dels consistoris.

A mitjans de juliol, el govern espanyol va anunciar que només entregaria als municipis el 35% del seu superàvit en un període de dos anys. En aquest context, avui han arribat a un acord amb FEMP perquè els ajuntaments s'estalviïn l’interès que paguen per tenir els seus diners en entitats financeres. “Amb la forma aprovada pel ministeri d’Hisenda, les entitats locals no hauran de pagar interessos per prestar els seus romanents a l’Estat”, ha precisat en un comunicat publicat en el web de la Moncloa. Aquests diners, però, l’estat els retornarà en un període de 15 anys als consistoris. Això es farà mitjançant un fons de 5.000 milions.

Disposar dels estalvis

Ara bé, ambdues entitats del municipalisme català s’oposen frontalment a aquesta mesura, ja que consideren que els consistoris han de poder accedir als seus romanents per poder fer front a l'emergència econòmica i sanitària que s'ha desencadenat per la Covid-19. Per aquest motiu, han reclamat que es modifiqui la Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, que fixa el sostre de despesa dels municipis. Això, han al·legat, permetria que els ens locals puguin accedir als seus estalvis per destinar-los a polítiques de reactivació socioeconòmica.

D’altra banda, el municipalisme català també insta a la Generalitat que creï un fons extraordinari i incondicional de 300 milions d’euros, a repartir en dos anys el 2020 i el 2021. Amb aquesta mesura, es persegueix que els ens locals puguin prendre mesures per atendre l’emergència sanitària i econòmica.

+info⤵️https://t.co/MMQ78lnRQc pic.twitter.com/nu3fBv5VGx

Lluís Soler, president de l’ACM i alcalde de Deltebre, ha argumentat que no es pot permetre que “els ajuntaments facin de banc de l’Estat”. A més, ha manifestat que no només requereixen els diners per donar respostes immediates a la ciutadania, sinó també “per garantir el termini de pagament a proveïdors que es posaria en risc amb la cessió íntegra i total d’aquests romanents”.

En un altre context, també ha remarcat que no es pot permetre que hi hagi “municipis de primera i segona velocitat. Això també faria que hi haguessin veïns i veïnes de primera i segona velocitat i això trenca l’equilibri territorial”. Per aquest motiu, ha al·legat que tots els alcaldes han de poder “disposar d’aquests fons i d’aquestes mateixes condicions en independència de la seva condició econòmica, i hisenda local”.

“Per tot això, des del municipalisme català sumem esforços i enviem aquesta moció actualitzada en rebuig per l'acord entre el govern de l’Estat i la FEMP. Reclamem un nou acord que ens permeti recollir les necessitats i les reclamacions del municipalisme català per treballar per a la conciutadana”, ha sentenciat Soler en un vídeo que ha difós al web de l’ACM i les xarxes socials.