El titular del jutjat d'instrucció número 42 de Madrid, Juan José Escalonilla, ha imputat Juan Manuel del Olmo, secretari de Comunicació de Podemos i responsable de les campanyes, així com un estret col·laborador de Pablo Iglesias, a més del tresorer i la gerent del partit, Daniel de Frutos i Rocío Esther Val, respectivament, després de la denúncia presentada per l'advocat acomiadat José Manuel Calvente per possible malversació i administració deslleial, entre altres possibles delictes englobats en l'existència d'una suposada 'caixa B'.

Segons va avançar Público i ha pogut confirmar Europa Press, el magistrat ha citat els tres el 20 de novembre en qualitat d'investigats després que Calvente ratifiqués la seva denúncia davant d'Escalonilla i declarés durant diverses hores a finals del juliol passat.

A part d'aquestes citacions, el jutge ha ordenat altres diligències en el marc d'aquesta causa que acaba de posar-se en marxa, com és requerir a Podemos molta documentació, que inclou des de la comptabilitat fins a taules de sous de treballadors.

Les compareixences dels investigats tindran lloc després que hagin declarat tant Calvente com Gloria Elizo, actual vicepresidenta tercera del Congrés i exresponsable de l'equip legal de Podemos, i Mónica Carmona, una altra de les antigues advocades del partit que va ser acomiadada també al desembre. Les dues estan citades el 15 de setembre com a testimonis de refutació després de la denúncia de Calvente.

Investigació interna

Segons va explicar el mateix advocat a Europa Press, Carmona i ell estaven fent una investigació interna per possibles irregularitats comptables a Podemos quan van ser acomiadats. Irregularitats que haurien consistit en despeses sense justificar o no previstos en els pressupostos del partit o també sobresous. També dirigeix les seves sospites contra Neurona Comunidad SL, empresa de comunicació política que ha treballat en diverses campanyes electorals de Podemos.

En tot cas, Calvente va voler deixar clar que ell no ha denunciat a Podemos com persona jurídica i que el seu escrit no s'adreça contra persones concretes, sinó que ha relatat uns fets presumptament irregulars, de manera que és el jutge el que ha de decidir, després de la investigació corresponent, qui en són els possibles autors.

L'advocat va ser acomiadat desembre després de ser denunciat per una altra de les lletrades del partit, Marta Flor, d'assetjament sexual i laboral, denúncia que ha estat arxivada fa poc per un altre jutge de Madrid en no trobar cap indici sobre això.

Podemos: "Busquen un cas mediàtic"

Arran de les imputacions de Del Olmo, el tresorer i la gerent, fonts de Podemos consultades per Europa Press consideren que el magistrat Escalonilla està fent "una investigació prospectiva" per "practicar diligències donant per suposada la culpabilitat dels investigats des de l'inici de la investigació".

A parer seu, l'objectiu d'aquest tipus d'investigacions és convertir la causa en "un cas mediàtic que duri mesos, encara que després jurídicament quedi en no res".