Una innovadora enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS)  sobre les tendències de vot a unes possibles eleccions municipals, que s'han de celebrar el 28 de maig de 2023, revela que el PSOE guanyaria aquests comicis, a sis punts de diferència del PP. Concretament, els socialistes aconseguirien un 32,8% del vot mentre que el PP es quedaria amb 26,8%, tot i que els dos partits millorarien els resultats obtinguts en les eleccions del maig del 2019, quan van aconseguir-ne 29,26 i 22,23%, respectivament.  D'aquesta manera, el PP retalla en un sol punt la diferencia amb el PSOE, una xifra insuficient per ser els triomfadors d'aquestes eleccions. Mentrestant, Vox milloraria també els seus resultats respecte a les últimes eleccions, quan va irrompre als ajuntaments d'arreu de l'Estat amb un 2,9% dels vots, que ara ampliarien fins a un 5,9%, segons les dades d'aquesta enquesta  del CIS a 7 mesos de les eleccions. 

Per altra banda, Unidas Podemos sumarien un 8,7% dels vots en les eleccions municipals, que inclouen els d'En Comú Podem a Catalunya. Mentre la majoria de partits milloren els resultats respecte a les últimes municipals, l'altra cara de la moneda és Ciutadans, ja que aquesta enquesta certifica també la seva patacada en aquestes eleccions: passaria d'un 8,25% i gairebé 2 milions de vots a només un 2,3%, un resultat que podria suposar la seva desaparició de molts consistoris on ara tenen presència i fins i tot ocupen l'alcaldia. 

Els resultats a Catalunya i altres territoris 

Pel que fa als partits catalans, ERC aconseguiria un 3% dels vots, posant-se per davant dels taronges que presenten candidatures a tota Espanya tot i que empitjorant lleugerament els resultats de les municipals del 2019, quan van arribar al 3,61% amb 821.116 vots. El mateix succeeix amb Junts, que passa d'un 2,36% dels vots el 2019 a un 1,5%, segons aquesta macroenquesta sobre tendències de vot municipal publicada pel CIS, que també li dona a la CUP un 0,7% dels vots. Al País Valencià, Compromís obtindria millorar lleugerament els seus resultats, passant d'un 1,4% a un 1,6% i al País Basc, el PNB (1,4%) supera a EH Bildu (1,3), per tan sols una dècima. Així, les diferències es retallen significativament, ja que fa quatre anys els separava gairebé un punt. 

El PP retallaria distàncies amb el PSOE en unes eleccions generals 

Tot i que aquesta enquesta s'ha centrat a analitzar les tendències respecte a les eleccions municipals que se celebraran a finals de maig del 2023, el CIS ha aprofitat per preguntar sobre unes eleccions generals en el mateix sondeig, menys d'un mes després de la seva enquesta d'octubre. Així, si fa menys de tres setmanes aquesta enquesta donava una avantatge de 4 punts de Sánchez sobre Feijóo, ara aquesta es reduiria en sis dècimes, fins a un 3,4%. Concretament, el PSOE continuaria guanyant les eleccions generals amb un 32,9% dels vots, dues dècimes més que en l'anterior sondeig, i el PP un 29,5%, gairebé millorant en un punt els seus resultats. Cal tenir en compte que es va preguntar als ciutadans entre l'11 i el 26 d'octubre. Això significa que aquesta es va acabar un dia abans que Feijóo dones per trencades les negociacions amb els socialistes per la renovació del CGPJ després que el govern confirmés la seva intenció de remodelar el delicte de sedició.