El PSOE de Pedro Sánchez es manté com a favorit dels espanyols. Així ho assegura el baròmetre d’octubre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) que s’ha publicat aquest dilluns. Segons l’enquesta, el 32,7% dels espanyols tindria la voluntat de votar els socialistes a les pròximes eleccions generals, mentre que el PP d’Alberto Núñez Feijóo se situa en el 28,7%, quatre punts per sota. Es col·loca en tercera posició Podemos, amb un 12,7% d’estimació de vot, per davant de Vox (8,8%), Ciudadanos (2,7%), ERC (2,1%) i Junts per Catalunya (1,5%). Es tracta d'un sondeig que va coincidir amb la presentació per part del govern de Sánchez dels pressupostos espanyols de 2023 i que també es va fer quan ja havien començat les negociacions entre els dos principals partits per desencallar el bloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). La publicació del baròmetre d'octubre arriba just el dia abans que Sánchez i Feijóo facin el seu tercer cara a cara al Senat, enmig de converses per renovar la cúpula judicial espanyola.

 

L'independentisme torna a sortir malparat d'aquest darrer baròmetre que ha publicat el CIS. En l'enquesta publicada el mes de setembre, la suma dels partits partidaris d'abandonar l'estat espanyol ja va patir una davallada, que aquest octubre es repeteix: si ja es va passar d'un 5% a un 4,6%, ara disminueix fins al 4,1% d'estimació de vot. Anem a pams: Esquerra Republicana obtindria aquest mes d'octubre un 2,1% del suport de l'electorat (un 2,4% el setembre i un 2,9% el juliol), Junts sí que escalaria posicions amb un 1,5% dels suports (1,4% el setembre i 1,2% el juliol), però la CUP sortiria malparada amb un 0,5% dels vots (un 0,8% al setembre i un 0,9% el juliol).

En l’anterior baròmetre que va publicar el CIS, el PSOE es va tornar a col·locar com el partit favorit dels espanyols per a votar en unes hipotètiques eleccions. Els socialistes s’enduien, segons l’enquesta de José Félix Tezanos, un 29,2% de l’estimació de vot, per davant del 28,5% que s’emportava el PP. De fet, Alberto Núñez Feijóo va poder presumir el mes de juliol d’haver-se situat per davant de Pedro Sánchez, i pujar fins al 30,1% pel que fa a l’estimació de vot. 

D’altra banda, en l’enquesta que es va publicar el mes de setembre, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, apareixia com el preferit dels ciutadans espanyols per ocupar el seu propi càrrec. El líder socialista s’hauria endut el 21,3% dels vots, segons el baròmetre, per davant del 17% que obtenia Núñez Feijóo. La tercera preferida dels espanyols per convertir-se en líder de l’executiu era Yolanda Díaz (9,2%), per davant de Santiago Abascal (4%) i Isabel Díaz Ayuso (2,4%).